FC Boshuizen moet een veld opschuiven om de bouw van het indoor sportcentrum mogelijk te maken. (Foto: Chris de Waard).

Bouw nieuwe Vijf Meihal loopt vertraging op door ruzie tussen gemeente en FC Boshuizen

De gemeente Leiden moet overeenstemming zien te bereiken met voetbalclub FC Boshuizen om te voorkomen dat de bouw van het nieuwe indoor sportcentrum ernstige vertraging oploopt. De gemeente wil dat Boshuizen een veld opschuift en gaat spelen op het voormalige veld van het opgeheven GOL Sport. Dat wil FC Boshuizen ook wel, maar dan moet de gemeente wel over de brug komen met de benodigde euro’s. Gebeurt dat niet dan kan Boshuizen nog tot en met 2027 op de huidige plek aan de Boshuizerkade blijven spelen.

De afgelopen tijd bleken gemeente en voetbalclub er niet samen uit te komen. Boshuizen zou deze zomer moeten verhuizen, maar weigerde dat, zolang de gemeente niet instemde met volledige compensatie van alle te maken kosten. De club beriep zich daarbij op een oud contract met de gemeente Leiden. De gemeente wilde niet voldoen aan de bepalingen in het contract omdat die overeenkomst nooit ondertekend was. Om Boshuizen tot verhuizen te dwingen spande de gemeente een kort geding aan tegen FC Boshuizen. Vrijdag deed de rechter uitspraak in het voordeel van de voetbalclub. De rechter constateerde weliswaar dat het contract nooit is ondertekend, maar stelde ook vast dat beide partijen al acht jaar in de geest van de overeenkomst handelen en daar vloeien rechten uit voort.

De verhuizing van FC Boshuizen is daarmee overigens niet van de baan. De club erkent het belang van de nieuwe sporthal en wil meewerken op basis van een acceptabele compensatieregeling voor de verhuizing van het hoofdveld met de tribune naar het voormalige voetbalveld van Gol Sport. “Het bestuur heeft een uitnodiging voor een gesprek op korte termijn van de gemeente ontvangen en aanvaard. De inzet van Boshuizen is om op zo kort mogelijke termijn tot volledige overeenstemming te komen en zo de vertraging van de bouw van het sportcomplex tot een minimum te beperken”, aldus een verklaring van het bestuur op de website van de club.

Bestuurslid Frans Stouten van FC Boshuizen toont zich in een eerste reactie opgelucht na het oordeel van de rechter. “We willen graag meewerken aan de verplaatsing, maar de tribunes en alle faciliteiten moeten worden verplaatst. Dat kost veel geld en de gemeente moet dat betalen.” In de overeenkomst is sprake van een bedrag van 130.000 euro aan compensatie voor de club. Daarnaast wil Stouten nog 10.000 euro extra van de gemeente vanwege de gemaakte juridische kosten. Een betwiste rekening voor nutsvoorzieningen op het complex aan de Boshuizerkade wil Stouten ook meteen regelen in te te maken afspraken. Er staat nog een rekening van 90.000 euro van de gemeente open aan kosten voor energie en water. Die staat op naam van FC Boshuizen maar heeft betrekken op het hele complex. Boshuizen wil een derde van de kosten betalen, omdat de club ook een derde van het sportcomplex in gebruik heeft.

Advertentie

Leiden Politiek Sport Indoor Sportcentrum


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×