Het LUMC is voorbereid op een nieuwe stroom coronapatiënten. (Foto: Frank Steenkamp).

De virus-estafette: LUMC mikt op betere behandeling coronapatiënten

Mensen die door corona in het LUMC belanden, krijgen voortaan sneller ontstekingsremmers. De verwachting is dat patiënten zo minder vaak op de IC belanden en sneller in redelijke gezondheid naar huis kunnen. Dat zegt professor Evert de Jonge, hoofd Intensive Care bij het LUMC.

De Jonge reageert op de Limburgse ‘doorbraak’ in de behandeling van coronapatiënten. Dinsdag meldde het Zuyderland ziekenhuis dat de sterfte bij ernstig zieke patiënten door eerdere toediening van ontstekingsremmers met ruim zestig procent gedaald was. Het LUMC gaat nu een vergelijkbare aanpak hanteren.

Stroom patiënten
Op dit moment liggen er heel weinig mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen van de regio. Maar zowel het LUMC als het Alrijne ziekenhuis verwachten een nieuwe stroom patiënten. Dat kan niet anders nu het aantal besmettingen weer stijgt. De Jonge: “We hopen dat het deze keer een klein stroompje patiënten wordt”.

Die nieuwe patiënten krijgen dus een andere behandeling dan voorheen. Tijdens de eerste coronagolf gaf het LUMC patiënten ook ontstekingsremmers. Maar dat gebeurde pas als patiënten al een week lang een zware longontsteking hadden.

“We durfden middelen als prednison niet direct toe te dienen, want China had gewaarschuwd voor gevaarlijke bijwerkingen”, legt De Jonge uit. “Dat klonk ook logisch: zo’n corticosteroïd remt het immuunsysteem en dan is er het risico dat het virus te veel ruimte krijgt – dat zou slecht uitpakken voor de patiënt.” Maar uiteindelijk blijkt eerdere toediening in de juiste dosering dus toch gunstig uit te pakken.

Dexamethason
Het Limburgse onderzoek was voor het LUMC niet de enige aanleiding om de koers te verleggen. Het sluit ook goed aan bij een groter Brits onderzoek waarvan de resultaten deze maand bekend werden. Daarin kreeg maar de helft van de patiënten in een vroeg stadium de ontstekingsremmer dexamethason. De sterfte in deze groep bleek ruim dertig procent lager dan bij degenen die het middel niet kregen.

Prof Evert de Jonge, hoofd intensive care bij het LUMC (Foto LUMC)

Het LUMC kiest nu voor de Britse aanpak, met dexamethason. Wat vooral verschilt met Limburg: niet iedereen die een week later nog ernstig ziek is, krijgt standaard een tweede ontstekingsremmer. “Die tweede trap kan namelijk nog lelijke bijwerkingen hebben”, zegt De Jonge. “Dat is nog niet goed genoeg onderzocht”.

Samen met een groot aantal andere ziekenhuizen gaat het LUMC die tweede trap in de behandeling nog eens grondig onderzoeken. Daarbij wordt door loting bepaald wie wel en wie niet het tweede middel krijgt. Alleen zo valt de behandeling van de patiënten veilig verder te verbeteren.

In elk geval krijgt straks iedere coronapatiënt die bij het LUMC aan de zuurstof moet, straks het middel dexamethason. Dat is dus nog voordat ze naar de IC zouden moeten. De hoop is dat de ziekte daardoor minder ernstig verloopt en dat patiënten daardoor na ziekenhuisopname ook minder klachten overhouden.

Het volgende virus
Intussen komt bij het LUMC ook het onderzoek op gang dat ervoor moet zorgen dat ziektes zoals Covid-19 in de toekomst nog sneller aangepakt kunnen worden. De fundraising die de bouw van een extra labruimte mogelijk moest maken, bereikte deze week de mijlpaal van 1 miljoen euro.

Volgens professor Eric Snijder die dit onderzoek coördineert, gaat deze uitbreiding binnen een maand open. De verschillende onderzoeksprojecten zijn erop gericht om met geschikte virusremmers het coronavirus al in de kiem te smoren, dus voordat mensen er ernstig ziek van kunnen worden.

Snijder: “De kans dat we iets vinden voordat het huidige coronavirus Sars-cov2 is uitgewoed, is helemaal niet zo groot. Maar het is vrijwel zeker dat er hierna nog een Sars-3 en een Sars-4 gaan komen. Wij willen remmers vinden die deze hele virusfamilie aanpakken. Dat je die middelen op de plank hebt klaarliggen voordat de volgende pandemie losbarst.”

De research voor deze berichtgeving over corona is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden Regio Science De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×