(Foto: Emile van Aelst).

Helemaal geen kermis in de stad tijdens Leidens Ontzet

Leiden Ontzet wordt dit jaar wel gevierd, maar in zeer beperkte vorm in verband met de coronamaatregelen. Zo komt er helemaal geen kermis in de stad en er is ook geen live muziek. Dat maakten de gemeente Leiden, de 3 October Vereeniging en Koninklijke Horeca Nederland Leiden vandaag bekend.

Chris de Waard in gesprek met voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging, voorzitter Reanne Bakker van Koninklijke horeca Nederland, afdeling Leiden en met wethouder Yvonne van Delft.

Zowel de traditionele kermis als de nostalgische kermis gaan niet door. Ook zullen er dit jaar geen pontons in het water van de Nieuwe Rijn worden geplaatst. Wethouder Yvonne van Delft licht het besluit toe: “De ontwikkelingen rond corona vragen om een bijsturing van de festiviteiten tijdens Leidens Ontzet. We willen voorkomen dat de binnenstad op 2 en 3 oktober vol met mensen staat. Een kermis in de binnenstad is daarbij niet haalbaar. Dan kun je je niet aan de anderhalve meter afstand houden. En dat is niet verantwoord. Veiligheid staat voorop. Al vinden we het uiteraard ook als gemeente ontzettend jammer dat we dit jaar de kermis en veel evenementen moeten missen.”

Alternatieve locatie
De gemeente en de 3 October Vereeniging hebben naar eigen zeggen uitgebreid gezocht naar een alternatieve locatie voor de kermis, buiten de binnenstad, waar wel voldaan zou kunnen worden aan de veiligheidsvoorschriften, maar dat bleek financieel niet haalbaar.

Toch zal Leidens Ontzet dit jaar niet onopgemerkt voorbij gaan. “We werken hard aan een alternatieve programmering. Naast kleinschalige activiteiten op de Garenmarkt en bij De Waag zijn we bezig met een online programma. De viering zal dit jaar anders zijn dan andere jaren, maar we doen er alles aan om de tradities en het 3 October-gevoel zoveel mogelijk in ere te houden”, vertelt Rik Kamps, voorzitter 3 October Vereeniging.

Horeca open
De horeca in de binnenstad zal – afhankelijk van de dan geldende regelgeving – gewoon open zijn met Leidens Ontzet, maar zonder programmering. “We organiseren als horeca dit jaar geen evenementen. Er komen dus geen pontons in de binnenstad. Dat betekent dat we helaas veel minder mensen kunnen ontvangen dan bij de vieringen van Leidens Ontzet de afgelopen jaren, omdat we zijn gebonden aan de anderhalvemeterregel. Alleen zo kunnen we op verantwoorde wijze open blijven op 2 en 3 oktober”, aldus Reanne Bakker, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Leiden.

Er wordt nog gewerkt aan de definitieve programmering van Leidens Ontzet. Na de zomervakantie wordt er stapsgewijs meer bekend gemaakt over het programma. Eerder werd al bekend dat de Taptoe  dit jaar digitaal zal plaatsvinden.

Advertentie

Leiden Leidens Ontzet 2020


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×