Prof. Frits Rosendaal vertelt over mondkapjes en teststraten. (Foto: PR).

'De Viruszomer' op dinsdagmiddag: Hoe staan we ervoor na vier maanden corona?

Hoe staan we ervoor, na vier maanden corona? Daarover praat Sleutelstad elke dinsdagmiddag met interessante Leidenaren, in het programma De Viruszomer. Alle gasten tot eind augustus zijn nu bekend. Natuurlijk gaat het over mondkapjes, vakantievluchten en gedoe rond de teststraten. Ook blikken we verder vooruit

Van hoogleraar tot huisarts en van schoolhoofd tot vaccinonderzoeker: elke dinsdagmiddag van 5 tot 6 praten we uitgebreid met een deskundige gast over hun belevenissen in dit bijzonder coronajaar. Over hun persoonlijke ervaringen, nieuwe inzichten en de grote en kleine vragen voor de komende tijd. Het programma is te volgen op 107.5 FM, op Ziggo kanaal 46 of via www.sleutelstad.nl.

Op 21 juli spraken we met Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij was in januari één van de eersten die de visusuitbraak in het verre China serieus nam. Zijn collega’s fronsten hun wenkbrauwen bij de eerste artikelen erover. Maar intussen is Keulemans al een half jaar met vrijwel niets anders bezig dan de ontwikkelingen rond corona in kaart brengen – en daarbij feit en fictie steeds uit elkaar te trekken.

28 juli was het de beurt dus aan professor Frits Rosendaal. We spraken hem al eens in april, toen de coronacrisis nog vers was. Hij legde toen uit waarom zangkoren en volle stadions een bron van besmettingen kunnen zijn. Intussen is er veel gebeurd. Hoog tijd om nog eens bij te praten. Al was het maar over de vraag hoe we een tweede lockdown kunnen voorkomen.

Dinsdag 4 augustus ontvangen we professor Eric Snijder, een van de sleutelfiguren in het onderzoek naar vaccins en virusremmers tegen Sars-cov-2, maar ook tegen volgende coronavirussen. Hij heeft miljoenen binnengehaald voor dit onderzoek en kan vertellen over een nieuw superveilig lab waarin ‘met virusjes gegoocheld’ kan worden. Gaat dat ons aan betere bescherming helpen?

Het Leidse D66-kamerlid Jan Paternotte komt zijn visie geven op 11 augustus. De volgende dag is er een kamerdebat over de coronacrisis. Dat gaat zeker ook over vakantievluchten. Paternotte pleit al weken voor een strengere aanpak van besmettingen langs die route. Ook is hij woordvoerder hoger onderwijs. Vindt hij niet dat studenten te veel aan hun lot worden overgelaten? En wat doe je als Kamerlid tijdens een lockdown, waarin het parlement alleen toeschouwer lijkt?

Op 18 augustus praten we met huisarts Annelies Kortmann. Dorpsdokter van Zoeterwoude, vierde generatie, praktijk in de Dr. Kortmannstraat (!). Een dokter die graag zelf haar patiënten ziet en ze niet gauw afscheept met een receptje of doorverwijzing. Hoe hield zij zichzelf en de patiëntenzorg overeind tijdens de lockdown? En hoe verliep het schakelen met GGD, teststraat en ziekenhuis?

In de laatste uitzending, Op 25 augustus, is het woord aan Evi van der Meer, directeur van de Singelschool in Leiden Noord. Ze verdiende haar sporen in Den Haag en kreeg met de basisschool Het Palet een erkenning als ‘excellente school’. Maar nu in Leiden kreeg ze door de coronacrisis te maken met nieuwe uitdagingen. Hoe verging het leerlingen en docenten? Valt er nog veel te repareren – ook aan leerachterstanden? En wat verwacht ze van het nieuwe schooljaar dat bijna begint?

De research voor De Viruszomer is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden De virus-estafette de viruszomer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×