De teststraat bij het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp (Foto: Rob van Dullemen).

De virusestafette: meer besmettingen, maar nog geen ziekenhuisopnames

Het aantal coronabesmettingen in de Leidse regio is afgelopen week duidelijk toegenomen. In totaal werden 28 inwoners positief getest, ruim drie keer zo veel als in de voorgaande week. Er hoefde nog niemand in het ziekenhuis opgenomen te worden.

De groei van besmettingen in Leiden en omstreken betekent het einde van een periode waarin het virus hier haast verdwenen leek. Twee weken terug werd er maar één besmetting te melden, terwijl dat er landelijk bijna duizend waren. Die achterstand heeft de Leidse regio nu ingehaald: met dertien gevallen per 100.000 inwoners kregen we evenveel nieuwe besmettingen als het landelijke gemiddelde.

Mondkapjes
Leiden zelf had negentien nieuwe besmettingen. Oegstgeest had er één, Leiderdorp twee en Voorschoten en Zoeterwoude telden elk drie nieuwe besmettingen. Voor deze laatste, met maar 8500 inwoners de kleinste gemeente van Zuid-Holland, is dat het hoogste aantal in maanden. Toch zijn drie besmettingen nog geen reden om alarm te slaan.

Die alarmstemming is er wel in de grote steden. Rotterdam blijft koploper coronabesmettingen, met 447 nieuwe gevallen – het dubbele van de voorgaande week. Amsterdam vond 290 besmettingen. Per 100.000 inwoners telde Amsterdam 33 nieuwe gevallen en Rotterdam zelfs 68. In beide steden is het vanaf woensdag 5 augustus op de drukste plekken verplicht om een mondkapje te dragen. De kans is groot dat die zone snel wordt uitgebreid.

Negatief advies
Intussen heeft de Belgische regering heel Zeeland, Zuid- en Noord-Holland tot risicogebied verklaard. Belgische toeristen wordt afgeraden om hierheen te komen. Wie toch hier geweest is, moet bij thuiskomst twee weken in quarantaine blijven. Als ook Duitsland een negatief reisadvies uitvaardigt, wordt dat een zware klap voor de horeca en de toerisme-industrie.

Helemaal onlogisch is het ‘oranje’ reisadvies van de Belgen niet. Het aantal besmettingen in de kustprovincies is nog wel lager dan in maart en april en er zijn ook nog weinig ziekenhuisopnames. Toch gaat het beeld van kleine plaatselijke uitbraken die snel te doven zijn, niet meer zo goed op. De Rotterdamse GGD gaf al toe dat in veel gevallen geen duidelijke bron aan te wijzen valt.

Goudse koekjes
Opvallend zijn ook de besmettingspieken in kleinere steden. De ‘café-uitbraak’ in Hillegom is praktisch uitgedoofd, maar intussen hebben Gouda en Waddinxveen te maken met veel besmettingen. Gouda telde er de laatste twee weken vijftig. Een duidelijke besmettingshaard was het leerwerkbedrijf Promen, de Goudse tegenhanger van De Zijl Bedrijven. Al op 21 juli werd daar na de eerste twee besmettingen de koekjes- en snoepafdeling gesloten. Sindsdien zijn er nog minstens tien nieuwe besmettingen geteld,

In de kleinere gemeente Waddinxveen werden er in twee weken tijd 33 besmettingen geteld. De besmettingsgraad is er vergelijkbaar met Rotterdam. Volgens het lokale Gouwe-IJsselnieuws begon het in deze plaats met een cluster besmettingen in één familie. Daarna heeft het virus zich als een olievlek verspreid.

De research voor de berichten over het coronavirus wordt mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×