Prof. Eric Snijder met een set microbiologische kweekschaaltjes. (Foto: LUMC)

Vanmiddag in 'De Viruszomer': LUMC-viroloog Eric Snijder

Met welke trucs dringt het coronavirus bij ons binnen? Hoe leidt het ons immuunsysteem om de tuin en hoe zorgt het dat onze cellen miljoenen nieuwe virusdeeltjes aanmaken? Met dat soort vragen houdt de Leidse viroloog Eric Snijder zich bezig. Vandaag is hij te gast in De Viruszomer, het praatprogramma tussen 17 en 18 uur op Sleutelstad.

Om je vijand te bestrijden, moet je hem eerst door en door kennen en begrijpen. Dat is het idee achter het onderzoek van professor Snijder en zijn team van virologen bij het LUMC. Die vijand is nu natuurlijk het coronavirus Sars-cov-2. Maar Snijder wil liefst de hele ‘familie’ van coronavirussen begrijpen, zodat we ons juist ook kunnen wapenen tegen de pandemieën van de toekomst.

Doorbraak
Eind februari was Snijder te gast bij de eerste aflevering van het NPO-programma Het coronavirus, feiten en fabels. Vandaag praten we met hem over de trucs van het virus, en de vaccins en virusremmers die die trucs moeten dwarsbomen.

Over de fundraising-actie die de bouw mogelijk maakte van een extra, super veilig laboratorium om met virussen te goochelen. Over de sensationele snelheid waarmee er nieuwe onderzoeken over het virus verschijnen – en over de rol van de Leidse virologen daarin. Want ja, ze hopen deze week erkenning te krijgen voor een nieuwe wetenschappelijke doorbraak.

Het programma van vandaag is de derde aflevering van De Viruszomer. Op 21 juli spraken we met wetenschapsjournalist Maarten Keulemans van De Volkskrant en op 28 juli was epidemioloog Frits Rosendaal onze gast.

Kamerdebat
Op 11 augustus praten we met het Leidse D66-kamerlid Jan Paternotte, op de avond voor het kamerdebat over de aanpak van de coronacrisis. En op de 18e en 25e augustus zijn huisarts Annelies Kortmann en basisschooldirecteur Evi van der Meer onze gast. De Viruszomer is te volgen op 107.5 FM, op Ziggo kanaal 46 of via www.sleutelstad.nl.

Advertentie

Leiden Science De virus-estafette de viruszomer


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×