Delen van Spanje staan op oranje. (Reisadvies ministerie van Buitenlandse Zaken)

De virus-estafette: 10 tips tegen de Tweede Golf

Iedereen heeft het over een ‘tweede golf’ ernstig zieken door het nieuwe coronavirus. Stijgende besmettingscijfers voerden de laatste weken de spanning op, maar in de ziekenhuizen bleef het rustig. Komt die tweede golf er nog? Of: wat kunnen we ertegen doen?

Na twee maanden met heel weinig zieken is het sinds begin augustus onrustig op het coronafront. Niet voor niets geeft de premier dinsdagavond weer een persconferentie. Hij wil het volk mee krijgen met maatregelen die een nieuwe lockdown moeten voorkomen.

Onwezenlijk
Het virus is niet kieskeurig. Waar het de ruimte krijgt, zorgt het voor brandhaardjes. In Amsterdam en Rotterdam liepen de besmettingen vanaf half juli sterk op – daarom die mondkapjes daar.

Vorige week waren er volgens het RIVM alweer 32 duizend Nederlanders besmet – net zo veel als begin maart. Toen liep dat in vier weken op tot 300 duizend. Ziekenhuizen ontsnapten maar net aan een totale crisis. Dus wordt het geen tijd voor groot alarm?

Wie naar de cijfers van Leiden kijkt, zou dat haast denken: afgelopen week waren hier 33 besmettingen, het ‘hoogste aantal ooit’. Alleen is dat niet eerlijk, want er wordt nu tien keer zoveel getest als in het voorjaar. Ziekenhuisopnames zeggen daarom meer. Dat was er de laatste week één: nummer 3 in drie maanden tijd. In de eerste twee maanden van de coronacrisis waren het er 38.

Alle onrust heeft zo iets onwezenlijks. Het blijft rustig in de ziekenhuizen. Landelijk zijn er nu zeven á acht nieuwe opnames per dag. In maart ging dat snel van tientallen naar honderden. Nu is er maar een heel lichte stijging. En het landelijke aantal besmettingen ging afgelopen week zelfs dalen.

Het verschil is dat we in maart nog blind waren voor het virus. Massaal feesten, zoenen, zingen, volle stadions: toen was dat normaal, nu schudden we zelfs geen handen meer. En als het virus toch weer terrein wint, doen we wat extra’s om het in te dammen. Dat is het nieuwe normaal. Ondanks verzet hier en daar blijkt dat te werken.

Gevaarlijke herfst?
De grote vraag is of het virus in september en oktober ook nog in te dammen blijft. Besmette vakantiegangers zijn dan terug. We zitten meer binnen, met minder zon en frisse wind. En het wordt moeilijker afstand houden. Bovendien wordt ons immuunsysteem minder actief dan in de zomer.

Wordt het een gevaarlijke herfst? Dat hebben we zelf in de hand, blijven ook epidemiologen zoals de Leidse hoogleraar Frits Rosendaal benadrukken. Want het virus kan zich alleen verspreiden als wij het een kans bieden.

10 tips
Daarom hier tien tips om aan de Tweede Golf te ontsnappen. Want dat kunnen we samen.

1. Zuinig met knuffelen
Je ziet niet of iemand besmet is. Dus ook familie en vrienden niet knuffelen, behalve je huisgenoten.

2. Houd afstand – met verstand
Denk niet zwart-wit. Binnen is afstand houden belangrijker. Maar buiten lang en hard tegen elkaar praten is ook riskant. Zwijgend langslopen is geen ramp. En ook mondkapjes helpen, een beetje.

3. Slim winkelen
Ben je kwetsbaar, maar het webshoppen zat? Ga gewoon naar winkels, maar op rustige tijden. Supermarkten zijn vaak van 8.00 tot 22.00 uur open. En sommige supermarkten al om 19.00 uur – doodstil.

4. Op reis drukte mijden
Ga je nog weg? Vermijd dan oranje gebieden. Ben je daar al, houd dan extra afstand. Op stranden, in winkels en in horeca. Bedenk ook dat Rotterdam niet heel anders is dan Parijs.

5. Zoek frisse lucht
Blijf ook in de herfst naar buiten gaan, liefst op rustige tijden. Dat is goed voor je immuunsysteem. En als je binnen bent: blijf ventileren. Ook dat houdt het virus op afstand.

6. Aarzel niet met testen
Heb je een raar kuchje, ben je wat benauwd, of heb je koorts? Laat je snel testen. Kop in het zand helpt niet. Wel of niet besmet: het is allebei belangrijk om te weten.

7. Denk na over quarantaine of isolatie
Gaat jouw vakantiebestemming op oranje? Is iemand in je omgeving besmet? Of wacht je op een testuitslag? Dan moet je in quarantaine. Denk na hoe je dat regelt. Zo moeilijk is dat niet. En ben je zelf besmet? Dan zijn de regels strenger. Maar: je kúnt het!

8. Haal straks tijdig de griepprik
Een tip voor zestigplussers, zorgmedewerkers, mensen met astma of anderen die recht op een griepprik hebben. Maak de kans op luchtwegklachten zo klein mogelijk: voor jezelf, maar ook voor de gezondheidszorg. Want een griepgolf én een coronagolf samen is een nachtmerrie.

9. Voorzichtig met jongeren/ ouderen
Nu zijn nog vooral jong volwassenen besmet. Zorg samen dat die niet massaal ouderen gaan besmetten. Dus: jonkies, houd afstand van alle 50-plussers of mensen met een zwakkere gezondheid. En ouderen: houd je even gedeisd.

10. Hou vol en geen paniek
Gebruik steeds je gezond verstand. De kans op besmetting is gelukkig nog klein. En als je wél besmet bent, is dat meestal geen ramp – ook als je naar het ziekenhuis moet. De behandeling van coronapatiënten is al sterk verbeterd. En hoe eerder je erbij bent, hoe hoger je kansen.

Dit artikel en deze tips zijn gebaseerd op een groot aantal bronnen. Naast het RIVM en de GGD zijn dat gesprekken met epidemiologen en virologen, plus analyse van de coronastatistieken. De interpretatie is voor rekening van de auteur.  

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×