In de supermarkten wordt sinds deze week weer strenger op de maatregelen gecontroleerd. (Archieffoto: Chris de Waard)

Corona doet in Leiden verrassend stapje terug

Wat niemand nu al durfde te verwachten, blijkt toch opeens mogelijk. Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Leiden groeit al enkele dagen niet meer. Het daalt zelfs een beetje. Maar of de ‘studentenpiek’ echt voorbij is, weten we pas over tien dagen. In omliggende gemeentes is de groei er nog niet uit.

Op speciaal verzoek van Sleutelstad dook epidemioloog Annemarie van Dijk van de GGD Hollands Midden gisteren in de cijfers. Het leek erop dat de opmars van corona in Leiden stagneerde, maar klopt dat ook? En het antwoord is een voorzichtig ja.

“In Leiden zie ik de toename van besmettingen zeker afvlakken”, zegt Van Dijk. Vanaf begin september was er in de stad wekelijks bijna een verdubbeling van de cijfers te zien. Die steile groei ziet de epidemioloog al tien dagen niet meer. Die wekelijkse verdubbeling is voorlopig voorbij, zoveel is duidelijk.

Vertraging
Wie naar de officiële RIVM-cijfers kijkt (of op het dashboard van de GGD), ziet sinds drie dagen zelfs een lichte daling van de Leidse coronacijfers, naar minder dan 30 per dag – terwijl het er vorige week vaak 40 waren. Maar Van Dijk waarschuwt voor te snelle conclusies.

Een deel van de testuitslagen (uit ziekenhuizen en uit Duitse laboratoria) wordt met vertraging verwerkt. Dat levert elke paar dagen een nieuw piekje in de cijfers op. Deze donderdag worden er ook weer 36 extra positieve uitslagen verwerkt.

Studenten
Ook als die extra gevallen worden meegeteld, blijven de Leidse coronacijfers nog steeds lager dan vorige week. Je zou haast zeggen dat de golf van besmettingen onder studenten (bij Minerva, Augustinus en Njord) nu, twee weken na de eerste maatregelen al begint uit te doven.

Maar de GGD wil nog niet juichen. Als er afgelopen week een nieuwe groep mensen besmet is geraakt, kan het nog even duren voordat die klachten vertonen. En dan moeten ze nog getest worden en in de statistieken belanden, met vaak 48 uur vertraging. “Of er echt een daling is, weet je pas na twee weken.” En vanaf vandaag duurt dat dus nog tien dagen.

Regiogemeentes
In de gemeentes rond Leiden was de piek in september niet zo hoog, maar daar is nu nog geen daling te zien. Wel lijkt de stijging ook hier wel af te vlakken. Een uitzondering is Zoeterwoude, waar een virusuitbraak bij Heineken sinds afgelopen week voor extra besmettingen zorgt.

Landelijk lijkt er intussen ook een lichte afvlakking van de groei in besmettingen zichtbaar. Het blijft topdrukte in de teststraten en woensdag was er een recordaantal nieuwe gevallen in één dag, maar toch verdubbelen de cijfers niet meer in acht dagen, zoals begin september even het geval was. Zo’n verdubbeling duurt nu dertien dagen.

Gedrag
Ondanks herfstweer en snotneuzen blijkt het dus mogelijk om de besmettingen te vertragen. “De sleutel ligt nog steeds bij ons gedrag”, zegt Van Dijk. “Een kleine verandering in dat gedrag heeft al grote invloed op de besmettingen.”

Zelf kijkt ze daarom niet alleen naar besmettingscijfers, maar ook naar de resultaten van het gedragsonderzoek dat de GGD tijdens deze pandemie regelmatig doet. Die cijfers zijn ook te zien op het dashboard van de GGD. Daar kan je zien hoe serieus mensen de maatregelen nemen. In juli en augustus bleek de aandacht van velen te verslappen, maar Van Dijk verwacht dat dit in de lopende meting wel gaat veranderen.

Toch blijkt datzelfde gedrag soms weer grillig. “Bij mooi weer zijn er heel wat mensen die zich op het laatste moment voor een coronatest afmelden.” Of ze besmet zijn, is dan even niet zo’n urgente vraag meer. Met het weer van deze week zal dat anders liggen.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×