Loe van Belle wint in Italië twee keer goud op het Europees Kampioenschap onder negentien jaar. (Foto: BettiniPhoto).

Onverwacht groot succes voor wielrenner Van Belle op de baan: twee keer goud

Wielrenner Loe van Belle heeft in zijn laatste jaar als junior goed huisgehouden op het uitgestelde Europees Kampioenschap onder negentien jaar. Hij eiste zowel bij het onderdeel Scratch als bij het Omnium overtuigend de eerste plaats op. Van Belle keerde uit Italië terug met twee gouden plakken en twee kampioenshirts. “Het is wel jammer dat ik die waarschijnlijk niet meer in wedstrijden kan dragen.”

Het baanwielrennen is voor de 18-jarige Van Belle niet eens het favoriete onderdeel van het wielrennen. “Ik doe in de winter meestal aan baanwielrennen om bezig te blijven als het wegseizoen voorbij is. Maar misschien moet ik me er nu toch wat meer op toe gaan leggen.” Vier weken voor het EK werd Van Belle gebeld door de bondscoach of hij zin had om mee te gaan naar Italië, want er was nog een plekje over. “Alle andere wegwedstrijden waren afgelast, dus ik dacht dat is wel een leuke afsluiting van mijn juniorentijd.” En de rest is geschiedenis.


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Loe van Belle over zijn twee Europese titels bij het baanwielrennen onder negentien jaar.

De victorie begon op donderdag 8 oktober bij de Scratch. Een wedstrijd over 25 rondes oftewel 10 km die Van Belle met grote overmacht won. “Ik had als enige een rondje gepakt en iedereen gedubbeld en dan wordt het lastig voor anderen om nog van mij te winnen.” Dat was de eerste gouden medaille die Van Belle veroverde. Loe van Belle komt uit Zoetermeer en is lid van de Leidse wielrenvereniging Swift.

Kampioenshirts
Een paar dagen later was het tijd voor het Omnium, dat is een soort meerkamp met onder andere een afvalkoers en een puntenkoers. Ook daar pakte Van Belle een paar keer de eerste plaats, een keer een derde plaats en genoeg punten in de puntenkoers om zijn positie aan kop veilig te stellen. Zodoende kon hij zijn tweede gouden medaille omhangen. “Dat was mijn tweede Europese titel in een week. Totaal onverwachts.”

Het Europees Kampioenschap onder negentien jaar is waarschijnlijk de laatste wedstrijd geworden voor Van Belle als junior. “In 2021 maak ik de overstap naar de Beloften, dat zijn rijders tot 23 jaar. Ik vind wielrennen op de weg het leukst, maar baanwielrennen is ook mooi. Veldrijden trekt me niet zo. De komende tijd neem ik eerst wat rust, dat was al ingepland en daarna gaan we weer trainen. Kan ik daar mijn Europese kampioenshirts een keer bij aantrekken. In de wedstrijden bij de Beloften mag dat niet meer, omdat ik ze gewonnen heb bij de junioren.”

De twee gouden medailles en de kampioenshirts van Loe van Belle.

 

Leiden Sport Sport071-talent


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×