(Foto: Chris de Waard).

Verplaatsen markt kost bijna halve ton per maand

De zaterdagmarkt blijft voorlopig op de alternatieve plekken die de gemeente enkele maanden geleden heeft ingericht. Dat betekent enerzijds dat een terugkeer naar het centrum nog niet aan de orde is, maar ook dat de markten in de huidige vorm doorgang kunnen vinden. Voor het houden van de markt op de locaties bij de Beestenmarkt, Nieuwe Beestenmarkt en Lammermarkt moet de gemeente overigens wel flink in de buidel tasten.

De meerkosten bedragen circa 10.000 euro per week. Marktkooplui spreken zelfs over 20.000 euro per week. Volgens de gemeente was het bedrag eerder inderdaad een stuk hoger, maar dat was toen ook de woensdagmarkt nog werd verplaatst. Het gaat om kosten voor de inzet van verkeersregelaars en stroomtoevoer voor de marktkramen.

Stip aan de horizon
Wanneer de zaterdagmarkt terug kan keren naar het centrum is overigens nog niet bekend. Dat wordt periodiek bekeken en het staat nu over drie weken weer op de agenda van het overleg dat burgemeester Lenferink en wethouder Yvonne van Delft van economische zaken dan hebben met de Marktcommissie. De marktkooplui vinden de alternatieve verkooplocaties nog steeds niet ideaal. “Het is steeds zwaarder zonder stip aan de horizon om naar toe te leven”, zegt Paul Verschoor die met zijn bedrijf de marktkramen neerzet. “En nu we de herfst ingegaan zijn, vrees ik op bepaalde punten voor de veiligheid. Ik ben bang dat ik, als het straks echt gaat waaien, ondernemers teleur moet stellen omdat de kramen niet geankerd kunnen worden.”

Een ander geluid is dat de door de gemeente afgedwongen splitsing tussen food en non-food lastig blijft. “Iemand die voor vis komt, pakt onderweg niet zo snel meer een bosje bloemen mee.” Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt het terugdraaien van die splitsing vooralsnog niet heroverwogen. “Zeker omdat het aantal besmettingen op dit moment erg hoog is. Dit betekent dat de ruimte zo goed mogelijk benut moet worden. De foodkramen trekken nu eenmaal veel meer klanten dan de non-foodkramen. Vandaar de keuze om de foodkramen van de zaterdagmarkt voorlopig nog op de Nieuwe Beestenmarkt, Beestenmarkt en Lammermarkt te houden. Daar is veel meer ruimte.”

Verwarring
De gemeente vindt de splitsing van food en non-food ook duidelijker voor de klanten van de markt. “Die weten dan waar welk product te vinden is. Een mix van food en non-food per locatie maakt het alleen maar verwarrender”, aldus de woordvoerder. Naast de zaterdagmarkt, is er ook op de vrijdagmarkt in de Merenwijk een splitsing tussen food en non-food. Daar liggen de locaties echter dicht bij elkaar.

Economie Leiden Centrummarkt te druk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×