Drukte bij de ziekenhuizen in de Leidse regio (Foto: Rob van Dullemen)

Weekcijfers: nieuwe piek in ziekenhuisopnames Leidse regio

Het coronavirus heeft zijn greep op de Leidse regio verder versterkt. Het aantal nieuwe besmettingen bleef groeien, maar de ziekenhuisopnames groeiden sterker. In één week werden twaalf nieuwe coronapatiënten uit Leiden en directe omgeving opgenomen, drie keer zo veel als de voorgaande week.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM over de coronapandemie. Ook in de grotere GGD-regio Hollands Midden was er een opvallende stijging van het aantal ziekenhuisopnames. De sterftecijfers in de GGD-regio bleven vrijwel gelijk, maar te vrezen valt dat die in november sterk zullen toenemen.

Afwachten
Landelijk was er de laatste dagen veel aandacht voor het aantal nieuwe besmettingen. Gehoopt werd dat gisteren, tien dagen na de start van de ‘gedeeltelijke lockdown’, een eerste daling te zien was. De stijging vlakte hooguit wat af. Toch wil het kabinet volgens Haagse bronnen nog even afwachten voordat er over strengere maatregelen wordt besloten.

Die voorzichtigheid hangt waarschijnlijk samen met de grillige RIVM-cijfers, want dit kompas van het kabinet haperde deze week. Eerst bleef het aantal positieve tests vijf dagen lang bijna stabiel. Vanaf woensdag was er een versnelling; dat leek een ‘inhaaleffect’ door kortere wachttijden. Zaterdag en zondag moesten dus helderheid bieden, maar toen gooide een ICT-storing roet in het eten. Zo zwiepten de tellingen van afgerond 10.000 naar 8700 en weer naar 10.200.

Ziekenhuizen
Maar de meerdaagse gemiddeldes liegen niet. Het totale aantal nieuw gevonden besmettingen ging deze week landelijk van bijna 54 duizend naar ruim 63 duizend, een toename van 17 procent. Dat is wel een stuk minder dan de 38 procent van vorige week, maar het blijft groei.

Dat betekent dat de druk op de ziekenhuizen tot ver in november kan toenemen. En die druk is nu al hoog. Landelijk steeg het aantal patiënten met de ziekte Covid-19 deze week van 1702 naar 2149, een groei met ruim een kwart. Van deze patiënten lagen er zondagochtend 490 op de intensive care.

Regiocijfers
Het aantal ziekenhuisopnames uit de Leidse regio liet een sterkere stijging zien. Zes Leidenaren, vijf Leiderdorpers en één inwoner van Oegstgeest brachten dat aantal op twaalf. Dat was even veel als het totaal van de twee voorgaande weken (vier vorige week en nog een week eerder acht).

In de iets wijdere omgeving vielen Alphen, Noordwijk en Gouda op met zes, zes en negen ziekenhuisopnames. Het totaal van de GGD-regio Hollands Midden ging deze week van 26 naar 45 nieuwe opnames. Een nieuw regiorecord

De regiocijfers voor nieuw getelde besmettingen doen vrezen dat de ziekenhuisopnames ook hier nog flink gaan toenemen. Leiden had een nieuw record van 610 besmettingen (was 469), de buurgemeente samen 340 (was 312). Gerekend per inwoner bleef Leiderdorp koploper, maar het verschil met Leiden werd veel kleiner. Beide gemeentes telden rond de 500 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners. Minder ernstig was de situatie in Voorschoten, met een score van 289.

Sterfte
Het aantal sterfgevallen in Hollands Midden bleef vrijwel gelijk. De GGD telde deze week 13 sterfgevallen door Covid-19, één meer dan vorige week. In Leiden was er slechts één sterfgeval, na twee gevallen vorige week. In de vier buurgemeentes werden nul sterfgevallen geteld.

Landelijk blijven de sterftecijfers wel duidelijk stijgen, deze week zelfs met meer dan vijftig procent – van 197 naar 290. In deze cijfers zit vaak wat vertraging. En wie nu door de ziekte overlijdt, is vaak een maand geleden besmet geraakt. Te vrezen valt dat de sterftecijfers, landelijk én regionaal nog tot eind november blijven stijgen.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×