De fractievoorzitters van de zes politieke partijen kwamen één voor één aan het woord. (Fotomontage uit video-stills).

Oegstgeest blikt vooruit, maar houdt het ingetogen en zakelijk

De jaarlijkse politieke beschouwingen in Oegstgeest zijn dit jaar ingetogen en zakelijk. Dat heeft alles te maken met de coronacrisis en het online vergaderen van de gemeenteraad. “Dat we dierbaren hebben verloren en er ondernemers op omvallen staan, plaatst de jaarlijkse begroting wel in perspectief.”

Met die woorden trapte CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk zijn beschouwing donderdagavond af. “Ik houd het zakelijker dan u van mij gewend bent”, sprak hij zijn collega-raadsleden van achter een laptop toe. Vanuit de coalitiepartij was er vooral waardering voor het werk van wethouder Matthijs Huizing (Financiën). Hij kwam onlangs met een vrijwel sluitende begroting. Van Blitterswijk: “Dat is een buitengewoon knappe prestatie in deze moeilijke tijden.”

Ook coalitiepartijen VVD en Progressief Oegstgeest (PrO) hadden complimenten voor de wethouder, en daarna vooral zorgen over de lokale samenleving. Net als bijna alle andere partijen vroegen ze aandacht voor toenemende eenzaamheid in het dorp als gevolg van de coronamaatregelen en de vraag wat er nodig zal zijn om voorzieningen en verenigingen de komende jaren overeind te houden. PrO stelde voor om de handhavers van het dorp te bedanken met een eenmalige bonus van 300 euro.

Wijkverenigingen
Veel financiëler werd de bijdrage van de coalitiepartijen aan de bespreking van de begroting niet. De VVD deed bijvoorbeeld nog maar weer eens een oproep om het dorp zelfstandig te houden, ingegeven door de recente discussie over Servicepunt71, en liet het dorp weten dat ze inwoners binnenkort gaan bevragen over de verkeersveiligheid in Oegstgeest. Dat moet een voorstel voor de verbetering daarvan opleveren. “De uitkomsten zullen we uiteraard met u delen”, zegde Spaargaren zijn collega’s toe. Het CDA kwam met een voorstel om jongeren beter te betrekken bij de besluitvorming in het dorp door een jongerenpanel op te richten.

De grootste oppositiepartij van het dorp D66 kwam met een oproep om meer aandacht te hebben voor en goed in gesprek te gaan met gemeentes in de regio. Dat gesprek moet volgens de democraten voorkomen dat Oegstgeest aan de zijlaan blijft staan als het om grote besluiten gaat zoals over kosten van de jeugdzorg of de toekomst van Servicepunt71. “We hebben een gemeentebestuur nodig dat daadkrachtig is, met een sterke positie in de regio.” Maar ook binnen de gemeente is samenwerken belangrijk, vertelde fractievoorzitter Elfred Bus, die daarom voorstelde om wijkverenigingen waar mogelijk te helpen met het organiseren van activiteiten.

Gebrek aan sensitiviteit
Pas in de bijdrage van Hart voor Oegstgeest ging het echt concreet over geld. Die partij spitte de begroting zoals elk jaar minutieus door en vond een aantal fouten, die in de afgelopen weken moesten worden rechtgezet. Fractievoorzitter Frits van Dissel trekt daaruit de conclusie dat de begroting weinig vertrouwenwekkend is. “Oegstgeest is ziek”, was zijn boodschap. De gemeente rekent zich volgens de partij rijk met te hoge inkomsten uit dividend en er is nog geen enkele oplossing in beeld voor de almaar stijgende kosten van de jeugdzorg. “Het gemeentebestuur koerst ongezond in de mist, wij wensen ons allen beterschap”, zei Van Dissel.

Namens Lokaal Oegstgeest bracht Eelke van den Ouweelen de democratische legitimatie van de lokale politiek ter sprake. Hij zag het afgelopen jaar een wethouder die een handtekening zette onder een contract waarvan al duidelijk was dat de gemeenteraad er waarschijnlijk niet mee zou instemmen. En vlak voor de begrotingsvergadering moest Van den Ouweelen uit de pers vernemen dat er toch een vergunning voor kunstgras bij voetbalvereniging ASC was verleend. “Dat is een volledig gebrek aan politieke sensitiviteit van het college”, constateerde de fractievoorzitter fijntjes. Dat gevoel vond zijn weerslag bij menig collega-raadslid, die graag hadden gezien dat de gemeenteraad beter was geïnformeerd over dit thema.

Stemmen
Maar na ruim twee uur debat stond de begroting voor 2021 nog fier overeind, niet in de laatste plaats omdat de gemeenteraad ook wel weet dat er een lastig coronajaar voor de deur staat. Op die voet zal het debat dinsdagavond om 19.30 uur dan ook worden vervolgd: vooruitblikken waar dat mogelijk is, maar vooral ook met aandacht voor de onzekere situatie van veel inwoners van het dorp. Dinsdagavond zal ook gestemd worden over de alle voorstellen die zijn ingediend. Dan zal er onder meer ook worden gevraagd om meer zekerheid voor de Leo Kannerschool en het 100% toegankelijk maken van alle stemlokalen in de gemeente.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×