Verpleeghuis Foreschate in Voorschoten vecht ook tegen het coronavirus. (Foto: Frank Steenkamp).

Corona zet druk op verpleeghuizen in Leidse regio

De tweede coronagolf eist nu ook in de Leidse regio zijn tol in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Na een virusuitbraak telde Oegstgeest afgelopen week zes sterfgevallen, evenveel als in de negen voorafgaande maanden. Tegelijk kampt een tehuis in Voorschoten al weken met veel besmettingen. Ook daar hebben enkele bewoners het niet overleefd.

Zaterdag werd bekend dat het Rode Kruis te hulp schiet in het verzorgingstehuis Van Wijkerslooth in Oegstgeest. Door een corona-uitbraak onder het personeel dreigde er onderbezetting, zodat de zorg voor patiënten op de cohortafdeling voor coronapatiënten in gevaar zou komen. En die zorg luistert nauw, want het gaat om kwetsbare ouderen in de leeftijd 70-plus.

Verdubbeling
Die kwetsbaarheid wordt juist in Oegstgeest nog eens duidelijk. Het dorp telde in vijf dagen tijd zes sterfgevallen – een verdubbeling van het totale aantal coronaslachtoffers van de gemeente sinds het begin van de pandemie.

Burgemeester Jaensch noemde het zaterdag op Facebook een ‘triest dieptepunt’. Het is niet officieel bevestigd dat het in alle zes de gevallen om bewoners gaat, maar alles wijst erop dat Van Wijkerslooth wel een centrale rol speelt.

Brandhaard Gouda
In de grotere regio Hollands Midden heeft de tweede coronagolf al eerder flink wat slachtoffers gemaakt. In de tien weken sinds begin oktober ging het om tweehonderd officieel geregistreerde sterfgevallen. In bijna negentig procent van de gevallen ging het om kwetsbare ouderen in verpleeg- en verzorgingstehuizen (65%) of in de thuiszorg (25%).

Verpleeghuizen liggen dus al twee maanden in de vuurlinie. Tot nu toe gold dat vooral in Gouda, Alphen aan den Rijn en Katwijk. Brandhaard Gouda telde in tien weken tijd al 49 sterfgevallen door corona, in het grotere Alphen aan den Rijn waren er 37 coronadoden.

Aan de beurt
Sinds begin november lopen ook in de Leidse regio de sterftecijfers door het coronavirus op. Half november begon het in Leiden, met tien sterfgevallen in drie weken. En nu komen de omliggende dorpen langzaamaan aan de beurt.

Het begon vanaf 7 december met sterk oplopende besmettingscijfers in Oegstgeest, Leiderdorp en iets later ook Voorschoten. En die piek in besmettingen is nu dus ook doorgedrongen tot kwetsbare ouderen. In Oegstgeest bleek dat al, met zes sterfgevallen binnen enkele dagen.

Voorschoten
Ook in het Voorschotense woonzorgcentrum Foreschate leverde het personeel een moeizaam gevecht met het coronavirus. Bewoners die besmet zijn of daarvan verdacht worden, worden op de kamer verzorgd door medewerkers in beschermende kleding.

Hoe leg je bewoners uit dat ze niet meer van hun kamer af mogen – of wat anderhalve meter is? “Soms moet je heel creatief zijn”, valt te lezen in een moedig persoonlijk verslag van verpleegkundige Muriëlle, die in een vergelijkbare situatie werkte in een huis in Leiden.

In Foreschate zijn enkele bewoners aan het coronavirus overleden, bevestigt een woordvoerder. Een exact aantal noemt ze niet, maar de tol van het virus lijkt in Voorschoten wel minder groot dan in Oegstgeest. Sinds begin november kende het dorp als geheel vier geregistreerde sterfgevallen door corona.

Vaccin
Om het virus zo veel mogelijk buiten te houden, gelden in veel verpleeghuizen nu weer strengere bezoekregels. En intussen werkt het personeel in deze instellingen onder hoogspanning. “Zijn morgen alle besmette bewoners er nog? Ik kan niet slapen en mijn collega waarschijnlijk ook niet”, schrijft Muriëlle na een dag hard werken.

“Liever vandaag die vaccinatie dan morgen”, verzuchtte een medewerker van een instelling voor gehandicaptenzorg dezer dagen. Hij is bang om zelf besmet te raken, vermijdt al weken zijn familie en loopt ook op het werk op zijn tenen. Afstand houden is er onmogelijk en mondkapjes zijn ook geen wondermiddel. Dus worden hij en zijn collega’s elke vijf dagen getest. Als de uitslag negatief is, mag hij weer verder – hopend dat alles goed blijft gaan.

Dit artikel past binnen het project “De virusmarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×