Coronatest in Leiden. Het aantal positieve gevallen bleef groeien. (Foto: Rob van Dullemen).

Landelijk record besmettingen, ook toename in regio

Met 13.066 gevonden besmettingen in 24 uur en 76.600 in een week tijd heeft de tweede coronagolf zondag opnieuw voor records gezorgd. In de Leidse regio zijn de cijfers nog niet zo hoog als eind oktober. Uitzondering is Oegstgeest. Daar piekte niet alleen het besmettingscijfer, maar ook het aantal sterfgevallen.

Sinds dinsdag geldt in ons land een strenge lockdown. Aanleiding was de snelle stijging tot bijna 10.000 gevonden besmettingen per dag. De nieuwe maatregelen moeten, net als in het voorjaar en half oktober, overbelasting van de ziekenhuizen voorkomen. Maar pas rond de kerstdagen zal duidelijk worden of dit lukt. Want elke maatregel tegen het virus kent een remweg van zeker tien dagen.

Vertroebeld
Een verdere toename van positieve testuitslagen werd deze week dus wel verwacht, al werd er wel gehoopt dat de stijging wat af zou vlakken. Maar de balans op zondagmiddag was dat er in totaal toch weer 35 procent meer besmettingen zijn gevonden dan in de voorgaande week.

Tot woensdag werd het beeld nog vertroebeld door een storing bij het RIVM. De dag na de toespraak van premier Mark Rutte telde het RIVM nog geen 7.000 positieve tests, door een achterstand in de registratie. Dat er daarna ruim 11.000 gevallen geteld werden, was dus geen verrassing. Maar nu er al vier dagen lang meer dan 12.000 nieuwe besmettingen op de teller komen, is duidelijk dat de viruscurve nog van geen afvlakking wil weten.

Oegstgeest
Op weekbasis betekenen de 76.612 besmettingen een toename van 35 procent. De Leidse regio maakte ook een inhaalslag met een stijging van 43 procent. Dit volgt echter op een aantal rustige weken. Met 388 nieuwe besmettingen blijft Leiden nog ver achter bij de piek van 610 gevallen in de derde week van oktober. Op de kaart van West-Nederland blijft Leiden bovendien één van de plekken waar het virus het minst actief is.

In Oegstgeest ligt dat anders. Het professorendorp heeft sinds twee weken de hoogste besmettingsgraad van de Leidse regio. Deze week was er een record van 127 nieuwe gevallen, wat neerkomt op meer dan 500 besmettingen per honderdduizend inwoners. Een van de besmettingshaarden is nu het verzorgingstehuis Van Wijkerslooth, waar het Rode Kruis bijstand biedt met extra handen aan het bed, nu een deel van het personeel thuis zit wegens ziekte of quarantaine.

Oegstgeest had in deze besmettingsgolf ook zes sterfgevallen te betreuren. In één week verdubbelde zo het totale aantal coronadoden in de gemeente. “Een triest dieptepunt”, noemde burgeneester Jaensch het in een bericht op facebook.

Minder scherp
Landelijk steeg afgelopen week ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames vanwege corona. Maar vergeleken met de besmettingscijfers was de stijging met 16 procent minder scherp dan gevreesd. In totaal waren zondag 2113 ziekenhuisbedden bezet. Dat zijn er 540 minder dan begin november. Het probleem is vooral dat het tijdens deze tweede golf nu al drie maanden topdrukte is in de ziekenhuizen en dat de druk toch weer oploopt, al is het deze keer sluipender dan in maart en april.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen door corona kwam deze week op 448, wat neerkomt op een stijging van 22 procent. Ook dit sterftecijfer is bijna een kwart lager dan begin november, maar het stijgt dus weer wel. En de Leidse regio had met in totaal 8 sterfgevallen deze week wél het hoogste aantal coronadoden van de tweede golf. Behalve de zes in Oegstgeest ging het om één geval in Leiderdorp en één in Voorschoten.

Dit bericht past in het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

 

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×