Reizigers op Leiden Centraal klagen regelmatig over bedelaars rond het station. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leiden verbiedt bedelen in centrum en op zes andere plekken

Op verschillende plekken in Leiden geldt vanaf woensdag een bedelverbod. Het gaat om het hele centrum van de stad en om de gebieden rond het Diamantplein, de wijk Groenoord, het parkje aan de Zoeterwoudsesingel, het Kooiplein, de Kopermolen en het Vijf Meiplein. Met het verbod wil de gemeente overlast door bedelaars terugdringen.

Burgemeester en wethouders kunnen zo’n totaalverbod op bedelarij pas sinds een recente wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) uitvaardigen. Eerder konden bedelaars alleen worden bestraft als er sprake was van ‘hinderlijk of bedreigend’ gedrag, maar een meerderheid van de gemeenteraad kreeg van politie en handhavers te horen dat dat in de praktijk als ‘onwerkbaar’ werd ervaren. Daarom is het sinds eind vorig jaar ook mogelijk om bedelen op zich te verbieden.

Burgemeester Lenferink maakt nu van die mogelijkheid gebruik door zeven gebieden aan te wijzen waar bedelen verboden is. Het grootste gebied beslaat het hele centrum, inclusief het gebied rond het centraal station en de Maredijkbuurt. Op de vraag of mensen dan niet op een andere plek in de stad hun hand zullen gaan ophouden, zegt een woordvoerder van de gemeente dat in de gaten gehouden wordt of er een waterbedeffect optreedt. Als de overlast zich inderdaad verplaatst, zal overwogen worden om deze gebieden ook aan te wijzen.

Boete
Als er in een verboden gebied toch gebedeld wordt, loopt de bedelaar het risico op een boete van zo’n 95 euro. Het precieze boetebedrag wordt bepaald door de officier van justitie. “Een deel van de bedelaars is reeds bekend bij de hulpverlening en indien dit niet het geval is, zijn er mogelijkheden om personen die bedelen door te verwijzen of te begeleiden naar hulpverlenende instanties, waaronder daklozenopvang De Binnenvest”, voegt een gemeentelijk woordvoerder daar nog aan toe.

Of de politie en gemeentelijke handhavers vanaf woensdag ook extra gaan controleren op bedelaars, wordt niet duidelijk. Op die vraag antwoordt de gemeente alleen dat de handhavers daar nu een extra instrument voor in handen hebben.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Bedelverbod


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×