In november was het even stil op de testlocatie. De laatste dagen is het beeld heel anders. (Foto: Rob van Dullemen).

Weer bijna 10.000 besmettingen: begint nu het kersteffect?

Het aantal nieuw gevonden besmettingen met het coronavirus is vandaag fors gestegen tot 9737 in één etmaal. Dit is het hoogste aantal in twaalf dagen. Ook het aantal verpleeghuizen met besmettingen is verder gestegen, net als de sterfgevallen. Dat geldt niet alleen landelijk, maar ook in de Leidse regio.

De nieuwe stijging lijkt de vrees van het RIVM te bevestigen. Dit instituut zei dinsdag dat het nog ‘geen overtuigend effect’ zag van de strengere lockdown die nu al drie weken geldt. Want sinds oudejaarsdag waren de dagelijkse besmettingscijfers wel flink gedaald, maar dat leek vooral te komen door stilte in de teststraten. Net als in het kerstweekend bleven mensen met een snotneus ook rond nieuwjaar blijkbaar liever even thuis dan dat ze zich lieten testen.

Kerstpiek
De stijging van vandaag zou na die rustige dagen een eenmalig inhaaleffect kunnen zijn. Maar het is ook mogelijk dat dit het begin is van de gevreesde ‘kerstpiek’, veroorzaakt doordat twee weken geleden veel families en vrienden elkaar hebben opgezocht. In dat laatste geval zullen ook de komende dagen veel nieuwe besmettingen laten zien.

Het RIVM zegt daarom pas begin volgende week echt te kunnen zien of de lockdown misschien toch gewerkt heeft. Maar de tekenen zijn niet gunstig. Het percentage personen dat bij de GGD positief test, lag afgelopen week met 13,7 procent landelijk bijna op recordniveau, terwijl het al lang had moeten dalen.

In de Leidse regio ligt het aandeel positieve tests gemiddeld wat lager dan landelijk, maar dat geldt niet voor de grotere GGD-regio Hollands Midden waar wij onder vallen. Daar lag het percentage positieve tests op dezelfde 13,7 procent als landelijk. In brandhaard Katwijk was zelfs 18,3 procent van de tests positief.

Verpleeghuizen
Anders dan de teststraten hebben de ziekenhuizen rond Nieuwjaar geen adempauze gehad. Want de stroom ernstig zieken met Covid hield niet op. Zo telde Hollands Midden in vier dagen tijd alweer 25 ziekenhuisopnames, waarvan 4 uit de Leidse regio.

Landelijk worden sinds drie weken dagelijks 250 tot 300 nieuwe patiënten opgenomen. Het totale aantal bezette bedden schommelt tussen 2700 en 2900. Deze cijfers namen de afgelopen dagen niet toe, maar met een stijgend aantal besmettingen zal dat snel veranderen.

De druk op de verpleeghuizen is intussen wel verder opgelopen. Twee weken geleden waren er 740 met één of meer besmettingen, nu is dat aantal al opgelopen tot 868. Veertig meer dan in het voorjaar. Tijdens die eerste golf werden alle verpleeghuizen afgegrendeld voor bezoek, wat tot veel emoties en dramatische taferelen leidde. Daarom laten verpleeghuizen nu wél bezoek toe, maar wel met beperkingen, die dan strenger worden als er besmettingen zijn.

Kille statistiek
Ook nu spelen zich in verpleeghuizen weer drama’s af. Het krijgt minder aandacht van de media en tehuizen lopen er niet mee te koop. Maar de kille statistiek van een oplopend aantal sterfgevallen zegt genoeg. De laatste vijf dagen werden er landelijk gemiddeld 105 sterfgevallen per dag geteld. Een nieuwe piek tijdens de tweede coronagolf.

De meeste slachtoffers vallen nu in het oosten van het land, maar ook de Leidse regio ziet de sterftecijfers nu hoger oplopen dan tijdens de eerste golf. Vorige week ging het om negen coronadoden, maar deze week staat de teller na vier dagen al op zeven overleden patiënten. Drie waren inwoners van Oegstgeest, twee kwamen uit Leiderdorp en de andere twee kwamen uit Leiden en Voorschoten. In de meeste gevallen gaat het om bewoners van verpleeghuizen.

Lockdown
In de ziekenhuizen zorgde de start van de vaccinatie van acute zorgpersoneel deze week al voor een eerste golf van opluchting. Het duurt nog wel ruim een maand voordat medewerkers genoeg immuniteit hebben opgebouwd, maar men ziet nu weer licht aan het eind van de tunnel.

De verpleeghuizen en thuiszorg moeten tien dagen langer wachten voordat hun personeel zich een beetje opgelucht kan voelen. En totdat ook de kwetsbare ouderen en gehandicapten zelf gevaccineerd zijn, blijft het voor zorgpersoneel en familie spitsroeden lopen. Met de huidige besmettingscijfers dreigt de enorme druk op de ouderenzorg nog lang aan te houden. Dat verklaart meteen ook de neiging van het kabinet om de lockdown te verlengen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×