Slaapcoach Astrid van der Zwan en Greet Meesters over het belang van goed slapen. (Foto: Gerry van Bakel).

Meesters on the Move: 'Wie zich veilig voelt, slaapt beter'

Slapen is de onbekende grootheid in de cyclus van gezondheid. Veel groente en fruit eten en elke dag bewegen, daarvan is algemeen bekend dat het gezond is. Maar die dagelijkse uren slaap worden vaak vergeten. Leidens leukste fitgirl zocht contact met een slaapcoach.

Een paar jaar geleden kreeg Greet Meesters, ook wel bekend als Leidens leukste fitgirl, een ongeluk met haar fiets waarbij ze haar schouder brak. “Dat deed heel erg veel pijn”, vertelt Meesters, “en ook ’s nachts en daardoor kon ik haast niet slapen. Op een gegeven moment ben ik toen hulp gaan vragen bij Centrum Beter Slapen. En slaapcoach Astrid van der Zwan heeft mij toen geholpen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Greet Meesters en Astrid van der Zwan over goed slapen.

Nu door de coronacrisis iedereen zijn ‘stresslevels’ hoger zijn, is goed slapen geen sinecure. Dus toog Meesters opnieuw naar Van der Zwan met de vraag: ‘hoe kunnen we beter slapen?’ Volgens slaapcoach Astrid van der Zwan gaat het niet zozeer om het aantal uren dat je slaapt, maar dat je ervoor zorgt dat je meer ontspannen in bed stapt.

Rond gevoel
“Slapen heeft veel te maken met een gevoel van veiligheid, rust en vertrouwen”, zegt Astrid van der Zwan, “als je lekker slaapt heb je een rond gevoel en dat moet je oproepen voordat je naar bed gaat.” Zelf neemt ze altijd een lekker boek ter hand. “Maar je kan ook kiezen voor een lekker warm bad.”

Waarom is goed slapen zo belangrijk? “Door goed te slapen, laad je jezelf weer op en verwerk je wat er overdag is gebeurd”, vertelt Van der Zwan. “En het versterkt je weerstand en dat helpt ook tegen ziektes.” Je moet er wel blijvend aandacht aan besteden, voegt Meesters toe. “De goede slaapgewoontes die ik toen van Astrid leerde, moet ik bijhouden. En dat lukt de ene keer beter dan de andere keer.”

Powernap
Tot slot vraagt Meesters ook nog even naar nut en noodzaak van een zogenaamde ‘powernap’. “Kan dat kwaad? Ik vind het af en toe wel lekker om even mijn ogen dicht te doen?” Van der Zwan: “Even een kort slaapje doen, is prima. Maar dan gewoon in je stoel of op de bank. Ga niet in bed liggen en maak het ook niet te donker. En als het even kan niet meer na half vier. Want dan gaat het ten koste van je nachtrust.”

Heb je ook een goede tip voor Meesters on the Move? Wat is jouw geheime wapen om fit van hoofd, hart en lijf te blijven? Laat het ons weten, mail naar redactie@sleutelstad.nl.

Leiden Maatschappij Sport Meesters on the Move


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×