De toiletwagen aan de Aalmarkt is niet toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. (Foto: Gemeente Leiden).

Voorlopig geen extra openbare en toegankelijke toiletten

“We begrijpen niet dat er in Leiden geen openbare toiletten en toegankelijke openbare toiletten zijn en dat Leiden maar weinig ambities heeft om die er wel te laten komen.” Dat schrijft voorzitter Peter Waalboer van het Voorzitter Platform Gehandicapten Leiden in een brief aan het Leidse college van burgemeester en wethouders.

Dergelijke klachten zijn er al veel langer en niet alleen van mensen met een fysieke beperking. Ook wandelaars die sinds de singelparkbruggen er liggen een rondje Singelpark wandelen komen regelmatig in hoge nood. Zeker nu met alle coronamaatregelen alle horecabedrijven gesloten zijn, is het aantal plekken waar een grote of kleine boodschap kan worden achtergelaten erg beperkt.

“Op dit moment zijn er voor mindervaliden geen toegankelijke toiletten in het centrum van Leiden”, stelt Waalboer. Volgens wethouder Van Delft klopt dat niet en kunnen ook niet-parkeerders gebruik maken van de openbare toiletten in de parkeergarages onder de Garenmarkt en de Lammermarkt. Dat uit een praktijkproef van het gehandicaptenplatform iets anders bleek, betreurt de wethouder: “We hebben de beheerders van de garages daar op aangesproken”.

Karig
Donderdagavond stelden VVD-er Tom Leest mede namens D66-raadslid IJsbrand Olthof de kwestie van het gebrek aan openbare toiletten aan de orde in de gemeenteraad. De twee raadsleden vinden dat voldoende toegankelijke toiletten horen bij de inclusieve stad die Leiden wil zijn. Wethouder Yvonne van Delft is het daarmee eens en stelt dat er in de toekomst ook meer openbare toiletten in Leiden gaan komen.

“Het is nu inderdaad wat karig in Leiden.” Ze belooft dat er eind dit jaar een plan op tafel ligt waarin vindbaarheid, zichtbaarheid en beschikbaarheid van de openbare toiletten zijn opgenomen. Ook kondigde ze aan dat de gesloopte openbare toiletunit bij stadhuis wordt herbouwd. “En die is straks weer dag en nacht beschikbaar.” Die ‘Plee van Gree’, genoemd naar oud-VVD-raadslid Greetje van Gruting die er via een voorstel voor zorgde dat het toilethuisje er in 2013 kwam , ging tegen de vlakte om ruimte te maken voor de verbouwing van het stadhuis die nog tot eind van dit jaar duurt.

Het neerzetten van tijdelijke toiletunits in het kernwinkelgebied wil de wethouder niet. “Dan heb je ook een aansluiting nodig op het riool en het elektriciteitsnet. Dat lukt op veel plekken niet.” Er staat sinds een tijdje wel een toiletwagen bij de Catharinabrug, maar die is niet toegankelijk voor mindervaliden. Ook komen er geen extra verwijzingen naar de schaarse toiletten die er wel zijn. Het wachten is dus op de permanente toiletten.

Schamen
Tot grote teleurstelling van het Platform Gehandicapten Leiden. Voorzitter Waalboer: “In feite zegt u ‘we hebben op de Aalmarkt een openbaar toilet gecreëerd, maar als u gehandicapt bent, kunt u hier niet terecht. Er zijn wel andere mogelijkheden, maar die vertellen we u niet. Als u de mogelijkheid toch ontdekt, dan is het wel op een onoverbrugbare afstand buiten het centrum en zullen wij u vooral niet gastvrij ontvangen!’ We kennen geen andere stad waar geen openbare toiletten en toegankelijke openbare toiletten zijn. De gemeente Leiden mag zich daar gepast voor schamen.”

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Openbare Toiletten Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×