Het Waterambacht Leiden vindt dat het Kort Rapenburg weer een gracht moet worden. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Waterambacht Leiden komt met Blue Deal: 'Ontdempt Kort Rapenburg en Lange Mare'

Openbaar vervoer via het water, een zwemwedstrijd door de singels en nieuwe vaarwegen over het Kort Rapenburg en de Lange Mare. Het Waterambacht Leiden (WAL) zit vol met ideeën om meer gebruik te maken van de Leidse grachten. Allemaal opgeschreven in ‘De Blue Deal’. Het burgerinitiatief is op zoek naar meer draagvlak nadat eerdere voorstellen in het water vielen.

In 2015 riep het Waterambacht op om de Leidse grachten te ontdempen. Veel wateren van de binnenstad zijn namelijk in de loop der jaren dichtgemaakt. Het idee ging niet door omdat er geen geld beschikbaar voor was. Iets later probeerde de waterclub het weer toen de Lange Mare (tot 1953 ook een Leidse gracht) opnieuw ingericht moest worden. Het zou tussen de zeven en tien miljoen euro gaan kosten. Wederom geen succes voor het Waterambacht.

“In andere Hollandse steden zoals Delft en Utrecht is men volop bezig met water, maar hier in Leiden niet. Dat is onbegrijpelijk”, zegt Ton van der Zon namens het WAL. “Er is te weinig bewustzijn bij de politiek.”

Kort Rapenburg
Ondanks dat eerdere pogingen om meer met het Leidse water te doen mislukten, geven ze bij het Waterambacht niet op. Ze hebben dit keer meerdere voorstellen samengebracht en op papier gezet in ‘De Blue Deal Leiden Waterstad’. Zo moet het onder meer ten goede komen voor recreatie (bijvoorbeeld een Singel Zwem als variant op de Singelloop) en openbaar vervoer (bijvoorbeeld een boot tussen Katwijk en de Leidse binnenstad).

Verder hopen ze op nieuwe vaarwegen door het ontdempen van verschillende grachten. Zo moet het water terugkomen bij onder meer de Lange Mare en het Kort Rapenburg. Volgens Van der Zon is dat snel haalbaar. “Het is helemaal niet zo ingrijpend. Het midden van het Kort Rapenburg zou nu al open kunnen zonder dat het verkeer wordt aangetast”, zegt hij.

Verkiezingen
Volgens verantwoordelijk wethouder Ashley North (GroenLinks) is het niet zo eenvoudig als Van der Zon zegt, maar is het ook niet onmogelijk. Om het water terug te brengen op het Kort Rapenburg wijst hij er op dat de bussen een andere route moeten rijden. Met de Agenda Autoluwe Binnenstad wordt daar al mee geëxperimenteerd. “Als proef sluiten we de Turfmarkt voor auto’s. Als dat slaagt dan is de stap naar het Kort Rapenburg snel gemaakt.”

Hoewel het dus nog even duurt voordat de dromen van het Waterambacht uitgevoerd kunnen worden, zijn ze blij met de aandacht. “We hebben een voet tussen de deur”, zegt Van der Zon. Om die voet daar te houden, organiseert het WAL eind dit jaar een symposium over hun Blue Deal. Daar hopen ze meer partijen enthousiast te krijgen voor hun waterplannen. Met name bij de politieke partijen. Zodat de deur na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 helemaal open gaat.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×