Coronatest op de GGD-locatie in Leiden. (Foto: Rob van Dullemen).

Vaccinatie stagneert, coronacijfers lopen licht op

Het aantal nieuwe coronagevallen neemt landelijk deze week opnieuw met ruim vijftien procent toe. In Leiden is de stijging nog een stuk sterker. Tegelijk stagneert de vaccinatie van zorgpersoneel, nu een levering van AstraZeneca is uitgesteld. Dat maakt het indammen van de derde golf extra lastig.

Dat vaccinatie helpt, bleek deze week uit de sterke daling van nieuwe besmettingen in verpleeghuizen én onder 90-plussers. Die daling zal ook de sterfte bij deze groepen afremmen. Maar voor de rest van de samenleving is er nog te weinig vaccin om bescherming tegen een derde golf te bieden.

Vooral de vertraagde levering van het AstraZeneca-vaccin zet sinds een week een rem op de prikcampagne. Huisartsen in onze regio konden nog geen 63- en 64-jarigen uitnodigen. Zij zijn volgens de planning de eerste groep die het AstraZeneca-vaccin moeten krijgen. Personeel uit de gehandicapten- en thuiszorg kan tot 8 maart geen nieuwe afspraak bij de GGD maken.

Vrijdag zat de helft van het prikpersoneel in Leiden en Gouda duimen te draaien. Alleen de vaccinatie van 80-plussers ging gestaag door, met het Pfizer-vaccin. Ook bij deze groep gaat het aantal nieuwe besmettingen naar verwachting dalen.

Derde golf
Het overgrote deel van de bevolking wordt nog niet beschermd door een vaccin. Daarom blijven de lockdown en de avondklok nog gelden, om te voorkomen dat de besmettingen snel oplopen en de ziekenhuizen alsnog volstromen met coronapatiënten.

Toch waarschuwde het RIVM deze week opnieuw dat de derde golf van de pandemie al begonnen is. De vraag is volgens het instituut alleen nog of het aantal besmettingen en de druk op de ziekenhuizen de komende twee maanden beheersbaar blijft.

Piek in april?
De cijfers bevestigen de vrees van het RIVM. Vrijdag werden er landelijk 5251 nieuwe gevallen geteld, het hoogste aantal in ruim een maand tijd. Op weekbasis worden nu bijna 32.000 nieuwe besmettingen verwacht, een stijging met 16 procent.

Die stijging is op het eerste gezicht zorgwekkend, want in dit tempo verdubbelen de cijfers binnen vijf weken. Dat betekent dan eind maart al meer dan 10.000 nieuwe gevallen per dag, even veel als eind december. Een maand later kunnen het er dan 20.000 zijn. En dan dreigen de IC’s overspoeld te worden, zoals het RIVM deze week voorrekende.

Misschien wordt de soep toch minder heet gegeten. Want het lijkt erop dat er deze week aanzienlijk meer getest is en dat zou de toename van gevonden besmettingen versterkt hebben. In Hollands Midden werden zelfs dertig procent meer tests afgenomen dan vorige week. In dat licht kan zestien procent meer besmettingen een meevaller blijken. Dinsdag trekt de GGD hier zelf conclusies uit.

Belangrijk zijn ook de ziekenhuisopnames. Die lijken iets mee te vallen. Al twee weken schommelt het aantal door corona bezette bedden rond de 1850; 400 minder dan begin februari. Bij toenemende besmettingen nam tot nu toe ook de druk op de ziekenhuizen toe, maar nu gebeurt dat dus nog niet.

Volgens het RIVM is die meevaller misschien al een vaccinatie-effect, want er worden duidelijk minder 85-plussers in het ziekenhuis opgenomen dan voorheen en ook de sterfte bij deze groep daalt. En juist deze groep is al geprikt. Maar tegelijk: omdat het gros van de kwetsbare Nederlanders nog onbeschermd is tegen het virus, heeft een verdere stijging van de besmettingen ook gevolgen voor de ziekenhuisopnames.

Stijging in Leiden
De Leidse regio telt al enige tijd relatief weinig besmettingen, maar deze week laat de stad Leiden een flinke stijging zien. Na vijf dagen zijn hier al 110 nieuwe besmettingen geteld en dat lijken er zo’n 150 te worden, ruim de helft meer dan vorig week.

Met dit aantal blijft het besmettingsniveau in Leiden wel lager dan het landelijke gemiddelde. En de Leidse regio kent ook nog weinig ziekenhuisopnames: tot nu toe ging het om één Leidse patiënt en één uit Leiderdorp. Daarnaast is er één Leidenaar aan corona overleden.

De grotere GGD-regio Hollands Midden heeft aanzienlijk meer ernstige ziektegevallen. Het relatief kleine Bodegraven telde de laatste vijf dagen al vijf ziekenhuisopnames. Katwijk en Gouda telden er elk drie. In totaal staat de regio deze week al op 18 opnames en 17 sterfgevallen. Die cijfers zijn toch al wat hoger dan de voorgaande drie weken.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leidse Mediafonds

 

 

 

 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×