Hoe groen wordt het Roomburgerpark?

Op 15, 16 en 17 maart vindt het Roomburgerparkreferendum plaats. Leidenaren mogen dan voor of tegen het herinrichtingsvoorstel van het park stemmen. Wekelijks trekt Sleutelstad beweringen over het plan na. In deze laatste factcheck: hoe groen wordt het Roomburgerpark als de plannen doorgaan?

Eén van de grootste discussiepunten rondom het Roomburgerpark is het groen. Volgens de tegenstanders wordt het door de nieuwe plannen minder groen in het park, terwijl de voorstanders zeggen dat er juist meer groen staat ingepland. Hoe kan dit zo lijnrecht tegenover elkaar staan? Een verklaring daarvoor is de fase waarin het plan verkeert. Het inrichtingsvoorstel waarover gestemd moet worden, is een zogenaamd ‘schetsontwerp’ waarin veel details nog niet zijn uitgewerkt. Pas in latere fases wordt er over de exacte uitvoering beslist. Deze factcheck gaat in op wat er wel én niet bekend is.

Voor wie nog niet helemaal weet hoe het plan eruit ziet, is het sowieso goed om de ‘voor en na’ afbeeldingen te bekijken. Hier is te zien welke onderdelen van het park verdwijnen, verschuiven of gelijk blijven. Op de plek van de speeltuin komt het extra sportveld van kunstgras en de speeltuin zelf schuift door naar de plek van het huidige kunstgras trapveld. Dat trapveld met daaromheen een grasveld verdwijnt. Het parkdeel met de vijver, grasveld en hondengebied blijft. Op het schoolplein moet een tiny forest komen.

Uitgangspunt van het plan is dat er meer groen en meer biodiversiteit in het park komen. Om het nieuwe kunstgrasveld te compenseren,  worden versteende stukken in het park vergroend. Volgens de tegenstanders van het plan is er nog lang niet genoeg onderzoek gedaan naar de biodiversiteit en kan de gemeente niet garanderen dat de biodiversiteit inderdaad vooruit gaat. Zij vrezen juist voor een achteruitgang.

Hoeveel oppervlakte groen gaat er verloren of komt erbij?
Dat is nog niet precies bekend. De gemeente zegt dat het ‘meer’ wordt, terwijl tegenstanders zeggen dat er 6.000 m2 kunstgras hockeyveld wordt neergelegd.

De rekensom of het groen inderdaad meer wordt zoals de gemeente zegt, hebben wij niet kunnen maken doordat in deze fase van het plan de oppervlaktes van het toegevoegde groen nog niet bekend zijn. Wel hebben kunnen we vaststellen dat er niet 6.000 m2 groen uit het park verdwijnt. Sowieso zijn de afmetingen van een hockeyveld, inclusief de verplichte uitloopstroken, ‘slechts’ 5.865 m2 en op de plek van het veld ligt nu al een kunstgras trapveld (ongeveer 800 m2).

Om het verlies van groen te compenseren is in het plan opgenomen dat een kunstgras inloopveld bij de hockeyclub (ongeveer 800 m2) en de stenen fietsenstalling (ongeveer 1000 m2) verdwijnen. Daarnaast komt er op het schoolplein een tiny forest (oppervlakte onbekend) en er worden op verschillende plekken extra stroken groen aangelegd (oppervlakte onbekend).

Hoeveel bomen worden er gekapt en hoeveel komen er terug?
In het inrichtingsvoorstel op pagina 5 zijn kruisjes te zien voor bomen die mogelijk moeten wijken en groene bolletjes voor plekken waar mogelijk bomen terug komen. Welke bomen precies wegmoeten en waar bomen precies terugkomen is nog niet bekend. Het gaat om circa 67 bomen die weg moeten. Die staan deels op de locatie rondom de speeltuin en deels op het schoolplein.

Als het kan, worden deze bomen verplant, maar dat is lang niet voor elke boom mogelijk. Een deel wordt dus gekapt. Het aantal bomen dat op een andere plek terug komt is circa 90. De bomen die in het aan te leggen tiny forest komen, zijn daarin niet meegeteld. De bomen van de boomgaard wel.

Worden er monumentale bomen gekapt?
Nee. Welke bomen er exact weg moeten is nog niet bekend, maar in het Roomburgerpark staan geen monumentale bomen (bomen ouder dan 80 jaar). Dat is ook te zien op de Groene Kaart van de gemeente Leiden, waarop beschermde bomen zijn weergegeven. Het Roomburgerpark is ruim 60 jaar oud en de meeste bomen zijn daardoor niet ouder. Er staan ook jongere bomen in het park.

Welke soort bomen komen er terug?
Dat is nog niet bekend. Daardoor kan er nu ook nog niet gezegd worden hoe lang het duurt voordat de bomen weer een bepaalde omvang hebben. Ook is nog niet bekend hoe groot de nieuwe bomen zijn die worden geplant.

Wat komt er in het tiny forest?
Dat is nog niet bekend.

Wat komt er nog meer voor groen?
Behalve bomen worden er ook struiken, ondergroei en een stuk grasveld weggehaald. Wat en waar precies: dat is nog niet bekend. Op andere plekken wordt er juist weer een diversiteit aan groen toegevoegd. Details: ook nog niet bekend. In het overzicht hieronder zijn in grote lijnen de plannen van de gemeente weergegeven.

Advertentie

Leiden Maatschappij factcheck Roomburgerparkreferendum


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×