Let op: deze Roomburgerpark referendumcampagnes kunnen je misleiden

Leidenaren kunnen deze week stemmen bij het referendum over het herinrichtingsplan voor het Roomburgerpark. De strijd om voor- of tegenstemmen te winnen is al enkele weken aan de gang en de campagnevoerders halen werkelijk alles uit de kast. Van actieliederen tot gelikte animaties en steunbetuigingen. Sommige campagnes zijn echter wel erg kort door de bocht en kunnen de kiezer misleiden. Sleutelstad zet er een aantal op een rijtje.

‘Deze mensen steunen ons’
Beide kampen hebben steunbetuigingen opgenomen in hun campagnes. Van beide kampen is ook bekend dat er verkeerde namen op de lijst terecht zijn gekomen.

Zo ontdekte huisarts Har Meijer dat hij in de advertentie van de tegenstanders in het Leids Nieuwsblad onterecht werd opgevoerd als tegenstander. Op de website roomburgerpark.nl is dat inmiddels gerectificeerd.  Ook werd de speeltuinvereniging in het tegenkamp geplaatst terwijl zij zelf aangeven ‘geen stemadvies voor of tegen te willen geven’.

De voorstanders geven op hun site iedereenvoor.nl de mogelijkheid om ‘jezelf’ aan te melden als voorstander. Hier leidt de ontbrekende controle tot fake-voorstemmers als Pipo de Clown en Zazou Robertson. Ook is tegenstander Bert Stemerdink van de Vrienden van het Roomburgerpark al een keer op de lijst terecht gekomen. Dit is door de beheerders van de site weer verwijderd.

(Tekst gaat verder onder de afbeeldingen).

Laat de Leidse parken met rust
Een bekend affiche van de tegenstanders is een tekening van bulldozers die een grasveld verwijderen. Daarboven staat ‘Laat de Leidse parken met rust’. Het referendum gaat echter helemaal niet over ‘de Leidse parken’, maar over het Roomburgerpark. De uitkomst van het referendum heeft geen invloed op eventuele plannen voor andere Leidse parken.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding).

Verdraaiing factcheck
De voorstanders hebben een plaatje op sociale media gemaakt met daarin een verwijzing naar een factcheck van Sleutelstad. De vraag die erboven stond en de genoemde conclusie, waren alleen niet wat Sleutelstad had uitgezocht. Sleutelstad zocht namelijk uit hoe de nieuwe speeltuin eruit gaan zien en niet of deze al dan niet verdwijnt. Er is excuses gemaakt en de post is verwijderd. Maar zoals dat gaat met ‘het internet’, circuleert de plaat nog wel online.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding).

4,4 miljoen voor plastic groen
Een slogan van de tegenstanders is ‘geen 4,4 miljoen voor plastic groen, stem tegen’. Daarmee wordt de indruk gewekt dat het nieuwe sportveld van kunstgras in het park 4,4 miljoen kost. Zoals onderzocht in de eerste factcheck van Sleutelstad klopt dat niet. Het totale plan, inclusief aanpassingen op het schoolplein, verkeersveiligheid, verplaatsing speeltuin en groen kost 4,4 miljoen euro. Het nieuwe veld kost ongeveer 800.000 euro.

6000 mplastic in het park
Nog een slogan van de tegenstanders is ‘6000 m2 plastic in een openbaar park? De ‘groenste coalitie’ doet het! Stem tegen’. Daarbij lijkt het alsof er in het plan 6000 m2 groen wordt ingeruild voor plastic. Dat klopt niet. Het nieuwe kunstgras sportveld is weliswaar een kleine 6000 m2, maar er verdwijnt ook kunstgras (circa 1600 m2), een stenen fietsenstalling (circa 1000 m2) en er wordt op andere plekken extra groen toegevoegd. Hierover meer in deze factcheck.

Kijk voor meer informatie naar de factchecks van Sleutelstad en het tv-debat tussen voor- en tegenstanders dat Sleutelstad organiseerde.

Advertentie

Leiden Maatschappij factcheck Roomburgerparkreferendum


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×