(Achieffoto: Frank Steenkamp).

Toezichthouder: te vroeg voor conclusies over vaccin Janssen

Toezichthouder CBG noemt het ’te vroeg om conclusies te trekken’ over het mogelijke risico op zeldzame bijwerkingen van het Leidse Janssen-vaccin. Naar aanleiding van enkele meldingen over trombose en een laag aantal bloedplaatjes in de Verenigde Staten liep al een onderzoek van het bewakingscomit√© van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat gaat door meldt mediapartner Omroep West.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) herhaalde dinsdag het eerdere oordeel dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de mogelijke risico’s. ‘Het EMA en het CBG monitoren de situatie heel goed.’ Ze kijken daarbij ook naar de meldingen die in Amerika zijn gedaan. ‘Mocht er aanleiding zijn om tot actie over te gaan, zoals het aanpassen van de productinformatie en bijsluiter, dan zullen wij de betrokken instanties, consumenten en zorgverleners informeren.’

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld
Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.

Het vaccin dat door Janssen in Leiden is geproduceerd, zou vanaf 19 april aan Europa worden geleverd. Nederland verwachtte bijna 170.000 Janssen-vaccins.

Iets meer nieuwe coronagevallen
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets gestegen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn bij het RIVM 6797 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 82 meer vergeleken met de voorgaande dag. Vergeleken met vorige week dinsdag zijn het er ruim 1200 meer.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 51.240 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7320 nieuwe gevallen per dag.

In Hollands Midden zijn in de week van 5 tot 11 april 23.614 inwoners uit de regio getest in de GGD- teststraten. Afgelopen week testte 9,9 procent positief op corona in de GGD-teststraten. Dat is een stijging van 1,4 procent in vergelijking met vorige week. In totaal testten 2545 personen uit onze regio positief op corona. Afgelopen week zijn er 5 personen uit onze regio overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Zo’n 9 procent van de inwoners is inmiddels een keer gevaccineerd.

Leiden Maatschappij Regio corona Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×