De vaccinatiegraad ligt in deze regio boven de zestig procent. (Archieffoto: Rob van Dullemen).

GGD sluit prikstraten, meer inzet prikbussen

GGD Hollands Midden sluit op 16 augustus 4 vaccinatielocaties. Dat kan omdat de vaccinatiegraad in de regio hoog ligt. Dat betekent niet dat er minder wordt gevaccineerd, wel gerichter. De GGD zet bussen in waar mensen die nog niet zijn gevaccineerd zonder afspraak naar binnen kunnen om alsnog een prik te halen.

Het gaat goed met het vaccineren en daarom sluiten de GGD’s de komende tijd 73 vaccinatielocaties in Nederland. In de veiligheidsregio Hollands Midden sluiten op 16 augustus de kleinere locaties in Bergambacht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Leiderdorp en Noordwijkerhout.

“Deze sublocaties zijn in het leven geroepen zodat iedereen dicht bij huis een prik kon halen”, vertelt Carin Boon, woordvoerder van de GGD Hollands Midden tegen mediapartner Omroep West. “Nu er veel mensen gevaccineerd zijn, durven we deze locaties te sluiten.” De zes grotere locaties in Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda blijven wel tot het einde van het jaar open.

Hoge vaccinatiegraad
“Je kunt bij de blijvende locaties in Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda ook zonder afspraak terecht”, aldus Boon. “Mensen mogen daar doordeweeks van 08.00 tot 13.30 uur en in het weekend van 09.00 tot 14.30 uur gewoon binnenlopen. Dat werkt, merken we al. Kennelijk is het maken van een afspraak voor veel mensen toch een drempel. En als dat wegvalt, komen ze spontaan langs.” Ook in de regio Haaglanden kan men vanaf 7 augustus op alle locaties zonder afspraak terecht.

Het vaccineren verloopt voorspoedig. In elke gemeente binnen de regio Hollands Midden ligt de vaccinatiegraad boven de 60 procent. Dit percentage beslaat alle mensen van 10 jaar en ouder die in elk geval één coronaprik hebben gehad. In de gemeenten Voorschoten, Oegstgeest, Teylingen en Kaag en Braassem is de 70 procent zelfs al overstegen en scoren zij daarmee ‘in het groen’. De cijfers zullen in werkelijkheid nog positiever uitvallen, weet Pieter Haasbeek, manager coronabestrijding bij RDOG. “Bij deze procenten zijn helaas de vaccinatiecijfers van ziekenhuizen en artsen nog niet meegenomen”, legt hij uit. “We gaan er dus vanuit dat meer gemeenten eigenlijk boven de 70 procent uitkomen.”

Maatschappij Regio corona vaccinatie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×