GGD organiseert vrije vaccinatie-inloop voor studenten, een prikbus in buurten en wijken. (Foto Rob van Dullemen).

GGD-actie: studenten prikken zonder afspraak

Studenten kunnen zich zonder afspraak laten prikken bij het vaccinatiecentrum in het congrescentrum bij Holiday Inn. De GGD is deze actie begonnen omdat veel van de besmettingen, 55 procent, onder jongeren plaats heeft. Om de nieuwe coronagolf een halt toe te roepen voor de start van het nieuwe studiejaar is er met vrije inloop gestart.

Jongeren die aan het mbo, hbo en de universiteit studeren kunnen hiervoor terecht bij de priklocaties in Leiden, Alphen en Gouda. De eerste dag was een succes, meldt GGD. Het nieuws dat het vrije inloop was ging snel rond en leverde al redelijke wat kandidaten op.

Tijdens die eerste prik wordt de afspraak gemaakt voor de tweede prik. Omdat er een aantal weken tussen de eerste en tweede vaccinatie moet zitten, is de tweede prik dus wel op afspraak.

Voor introductieweek geprikt
Studenten die langskomen worden gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Zo zijn ze grotendeels beschermd voordat de introductieweken beginnen en mogelijk helemaal voordat de colleges weer aanvangen. Het lichaam heeft na vaccinatie namelijk twee weken nodig om genoeg antistoffen aan te maken en de fysieke introductiedagen beginnen op 16 augustus. Tussen de eerste en tweede Pfizer-prik zit sinds kort vier weken. Dus studenten die nu een prik gaan halen hebben hun tweede prik voor het collegejaar op 1 september start.

Studenten mogen ook kiezen voor het Janssen-vaccin. Dan is maar een prik nodig. Maar standaard wordt, conform het advies van de Gezondheidsraad, het Pfizer-vaccin aangeboden.

De spoedactie is vooralsnog alleen op studenten gericht zodat zij redelijk beschermd de introductieweken in gaan. Maar het zou GGD-woordvoerder Boon niet verbazen als het later na deze spoedactie voor studenten, voor iedereen vrij inlopen wordt.

Pop-up prikbus
Dat doet de GGD momenteel al op pop-uplocaties. Sinds gisteren trekt de GGD namelijk rond met een prikbus. De eerste plek die ze aandeden was Katwijk en dat was, aldus Boon, een onverwachts groot succes. Er werden op het Adreasplein 225 prikken gezet. “Tien per uur meer dan gemiddeld. Dus er is hard gewerkt. Er stonden zelf mensen in de rij voor de deur. Maar ook dat ging allemaal goed.”

De gemeente Katwijk had de GGD voor deze actie benaderd omdat zij zag dat de vaccinatiegraad in Katwijk lager is dan in de rest van de regio. Tot dinsdag had 49 procent van de inwoners van Katwijk zich laten vaccineren.

Voor de GGD is dit een bemoedigend begin van hun nieuwe aanpak. Nu de prikpiek achter de rug is gaat de GGD zich richten op de groepen die moeilijker te bereiken zijn. Door in wijken en dorpen met een prikbus te gaan staan hopen ze de drempel te verlagen voor deze mensen om toch een vaccinatie te komen halen. Dat ze dichtbij een prik konden halen was voor veel mensen reden om langs te komen, vertelt Boon. “Ook gaven een aantal mensen aan prikken eng te vinden waardoor ze een afspraak maken voortdurend uitstelden, maar nu de bus om de hoek stond en er vrije inloop was, voelden ze zich goed en kwamen ze langs.”

Ook kreeg de GGD in Katwijk vragen over of je je kon laten vaccineren zonder paspoort. “Dat kan. Ook mensen zonder vaste verblijfsvergunning kunnen een prik halen en zij hoeven niet bang te zijn dat ze anderszins geregistreerd worden.”

Arbeidsmigranten
Voor arbeidsmigranten in de regio is de GGD ook aan het rondrijden met een prikbus. Zo staat de bus komend weekeinde in Hillegom. Daar worden 150 medewerkers van kwekerij Ruigrok gevaccineerd.

Vanaf de start van de proef zijn er ruim 400 arbeidsmigranten in onze regio gevaccineerd. De arbeidsmigranten hebben vooraf informatie ontvangen in hun eigen taal. Ook zijn er op de dag van vaccinatie tolken aanwezig. Zo kan iedereen zijn of haar vraag stellen in de eigen taal. De arbeidsmigranten vinden het, aldus Boon, vooral prettig dat ze maar 1 prik hoeven te halen. Zij krijgen namelijk standaard het Janssen-vaccin. Maar ze mogen ook voor het Pfizer-vaccin kiezen.

Leiden Maatschappij Regio corona vaccinatie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×