Ook Voorschoten had weer één sterfgeval te betreuren. (Foto: Frank Steenkamp)

Leidse regio telt plots weer zes coronadoden

De derde coronagolf eist de laatste dagen een onverwacht hoge tol in Leiden en directe omgeving. Bij het RIVM zijn in drie dagen tijd zes nieuwe sterfgevallen gemeld. In de voorgaande vier weken was er maar sprake van één coronadode.

De ziekenhuizen in de regio zien het op hun intensive care-afdelingen gebeuren. Sinds kort loopt het daar weer vol met coronapatiënten, zoals ook ic-verpleegkundige Bastiaan Velzel dinsdag aan Sleutelstad vertelde. “En een aantal daarvan overleeft het niet”, reageert bevestigt professor Evert Jonge van het LUMC op de nieuwe RIVM-cijfers.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

“Ondanks de intensieve zorg die we verlenen, sterft nog steeds ongeveer 30 procent van onze coronapatiënten op de ic”, vertelt de hoogleraar, die het hoofd is van de ic op het LUMC. Nu het aantal van deze patiënten is opgelopen tot 27, was een toename van de sterfgevallen onvermijdelijk.

De dertiende
Overigens zijn niet alle zes sterfgevallen in het LUMC geweest. Er overlijden ook patiënten bij Alrijne of elders. Maar de ziekenhuizen zijn nu wel het front waar patiënten en zorgverleners de heetste strijd tegen de ziekte Covid-19 voeren. Want de sterfte in verpleeghuizen is, dankzij de vaccinatie van bewoners en personeel, gelukkig tot een minimum gedaald.

Bij de zes nieuwe sterfgevallen ging het om vier inwoners van Leiden, één uit Leiderdorp en ook één uit Voorschoten. Ongelukkig toeval: vier van deze coronadoden werden gemeld op dinsdag de dertiende, maar dat dat betekent niet dat deze patiënten allemaal die dag overleden zijn. Er zit vaak vertraging in deze meldingen.

Contrast
Deze piek in sterfte staat in schril contrast met de afgelopen weken. In de voorgaande vier weken was er in de hele Leidse regio maar één sterfgeval door corona gemeld. Dat was op 29 maart; het ging om een inwoner van Voorschoten.

Ook landelijk is de daling van het aantal sterfgevallen door corona opgehouden, al is er van een sterke toename nog geen sprake. Begin maart ging het landelijk om 20 doden per dag, sinds enkele dagen is dat aantal opgelopen naar 25.

Zwart
Of de sterfte door corona landelijk en in de regio nog verder oploopt, hangt nog steeds af van het aantal nieuwe besmettingen en van de ziekenhuisopnames die daarop volgen. Wat die ziekenhuizen betreft is het geen geheim dat die weer onder grote druk staan.

“De rek is eruit”, bevestigt ic-coördinator Evert Jonge. ”En dan bedoel ik niet dat het personeel hier op de ic het zo zwaar heeft. Dat klopt óók, maar het moet vooral duidelijk zijn dat we nog steeds dichtbij de situatie zijn dat we patiënten moeten weigeren die in een levensbedreigende situatie zitten. Inderdaad: het zwarte scenario. Dat dreigt nog steeds.”

Een uitgebreid interview met professor Jonge over de situatie op de ic verschijnt later vandaag op Sleutelstad.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Voorschoten Coronacrisis De virus-estafette


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×