De Vogelwijk in Leiden Noord-West.

Leidse PvdD waakt voor ‘verappartementering’

De druk op de Leidse woningmarkt wordt alsmaar groter. Naar aanleiding van een woningaankoop in de Vogelwijk heeft Harbert van der Kaap vragen gesteld aan het college van burgemeesters en wethouders. Het raadslid van de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over huizen die worden omgetoverd tot meerdere appartementen.

Profvoetballer Ridgeciano Haps heeft geïnvesteerd in een woning in het noordwesten van Leiden. Het plan van de Feyenoordspeler om hier meerdere appartementen te verhuren valt echter niet bij iedereen in goede aarde, schreef het Leidsch Dagblad. Er komen namelijk vijf kleine zelfstandige appartementen in het huis. Elke ruimte heeft zijn eigen keuken en badkamer, waardoor de huidige regels omtrent verkamering hier niet gelden. Van der Kaap wil dit daarom onder de aandacht brengen van het college.

‘Verappartementering’
De waakzaamheid van Van der Kaap komt niet uit de lucht vallen. In Leiden zijn vanaf 2020 nieuwe regels voor het verkameren van woningen. Eigenaren en hun woningen moeten aan verschillende eisen voldoen voordat zij de panden kunnen verbouwen tot (studenten)kamers. Voor appartementen zijn hier echter minder duidelijke regels voor volgens Van der Kaap.

De Leidse woningmarkt komt namelijk meer en meer onder druk te staan. Steeds meer huizen worden gekocht door investeerders. Van der Kaap stipt in zijn schriftelijke vragen daarom aan waar woningen eigenlijk voor bedoeld zijn: “Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat woningen bedoeld zijn om in te wonen en niet om mee te speculeren?” Ook geeft hij aan dat de gemeente een zelfbewoningsplicht in moet stellen. Momenteel geldt deze plicht al wel voor nieuwbouwwoningen.

Van der Kaap wil daarom dat de gemeente nog eens goed kijkt naar de huidige situatie op de woningmarkt. De verappartementering in Leiden behoeft namelijk nog goede regels.

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×