Een van de bekendste verkamerde panden in Leiden staat aan de Haagweg waar 37 studenten wonen. (Foto: Chris de Waard).

Verkamering Leidse panden voortaan aan regels gebonden

Wie in Leiden een woonhuis wil verbouwen tot losse kamers voor bijvoorbeeld studenten, moet voortaan aan een serie eisen voldoen om daarvoor een vergunning te krijgen. De Leidse gemeenteraad heeft na een discussie die al met al jaren voortsleepte gisteravond de nieuwe regels vastgelegd. Belangrijke punten in het nieuwe beleid zijn een maximumaantal verkamerde panden per gebied, goed verhuurderschap en een ‘afstandscriterium’ waarmee de gemeente wil bereiken dat er niet hele straten worden verkamerd. Tussen verkamerde panden moeten voortaan tenminste twee niet verkamerde panden zitten.

Chris de Waard sprak na het vaststellen van de verkamerregels met raadsleden van GroenLinks, VVD, CDA, D66, PvdA en met wethouder Fleur Spijker.

De stad is voor de verkamerregels in drie zones opgedeeld. In de buitenwijken mag maximaal vijf procent van de woningen worden verkamerd, in de wijken rondom het centrum acht procent en in de binnenstad twintig. In het voorstel van wethouder Spijker was het maximum voor het centrum op vijftien procent gesteld, maar daar maakte de raad gisteravond via een motie van D66-raadslid Sander van Diepen vijf procent meer van. Op die manier wordt voorkomen dat circa 135 verkamerde panden ‘ontkamerd’ zouden moeten worden, enkel omdat ze boven het vastgestelde percentage uit zouden komen.

Een tweede wijziging die werd doorgevoerd is het niet toepassen van het bovengenoemde afstandscriterium in het centrum. Ook dat zou tot ongewenste verkamering leiden. In de nieuwe regels wordt ook meer ruimte gecreëerd voor het wonen boven winkels of bedrijven.

Deze publicatie is onderdeel van een serie artikelen over verkamering in Leiden, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×