Verkamering Leidse panden voortaan aan regels gebonden

20

Wie in Leiden een woonhuis wil verbouwen tot losse kamers voor bijvoorbeeld studenten, moet voortaan aan een serie eisen voldoen om daarvoor een vergunning te krijgen. De Leidse gemeenteraad heeft na een discussie die al met al jaren voortsleepte gisteravond de nieuwe regels vastgelegd. Belangrijke punten in het nieuwe beleid zijn een maximumaantal verkamerde panden per gebied, goed verhuurderschap en een ‘afstandscriterium’ waarmee de gemeente wil bereiken dat er niet hele straten worden verkamerd. Tussen verkamerde panden moeten voortaan tenminste twee niet verkamerde panden zitten.

Chris de Waard sprak na het vaststellen van de verkamerregels met raadsleden van GroenLinks, VVD, CDA, D66, PvdA en met wethouder Fleur Spijker.

De stad is voor de verkamerregels in drie zones opgedeeld. In de buitenwijken mag maximaal vijf procent van de woningen worden verkamerd, in de wijken rondom het centrum acht procent en in de binnenstad twintig. In het voorstel van wethouder Spijker was het maximum voor het centrum op vijftien procent gesteld, maar daar maakte de raad gisteravond via een motie van D66-raadslid Sander van Diepen vijf procent meer van. Op die manier wordt voorkomen dat circa 135 verkamerde panden ‘ontkamerd’ zouden moeten worden, enkel omdat ze boven het vastgestelde percentage uit zouden komen.

Een tweede wijziging die werd doorgevoerd is het niet toepassen van het bovengenoemde afstandscriterium in het centrum. Ook dat zou tot ongewenste verkamering leiden. In de nieuwe regels wordt ook meer ruimte gecreëerd voor het wonen boven winkels of bedrijven.

Delen

20 reacties

 1. Volksvertegenwoordigers in de raad, met name D’66, hebben de belangen van bewoners en starters ondergeschikt gemaakt aan de belangen van huisjesmelkers en studenten. De nieuwe regels die nu eindelijk zijn vastgelegd sporen niet met de meeste verkiezingsbeloftes. Dat het college die nieuwe regels niet echt gaat handhaven is door de meerderheid van de raad gewoon geaccepteerd. Waardeloos.

  • Een inwoner van Leiden op

   Erik Deen, ben het helemaal met je eens! Er worden op dit moment zelfs nog huizen verbouwd om te verkameren. Op welke termijn gaat de gemeente dat nog controleren?

 2. Idioot dit soort quota, dit is vast ook niet te controleren. Leiden is uitgesproken een kennis, onderwijs en studentenstad van internationale allure. Ik krijg de indruk dat een soort laaggeschoolde industriearbeiders (die vroeger de stad domineerden) nu lopen te huilen. Erg flauw en de behoefte aan woningen is gewoon een realiteiit. Ook in andere steden!

  • Hoogopgeleid, drie titels – en wij hebben ervoor gekozen om onze straat die voor 50% verkamerd was te verlaten. Wij konden dat betalen. Maar ook wij wilden niet langer dat de leefbaarheid werd verpest door verkamering. Studenten woonden naast en achter ons: feesten, midden in de nacht wakker schrikken van geram op een piano, je soa’s bespreken onder mijn slaapkamerraam, fietsenchaos op straat, schade aan je auto. Drie deuren verder: verkamerde panden voor werkende jongeren en psychiatrische patiënten – met alle overlast van dien. Vier deuren verder: een pand dat gebruikt werd als wietopslag.
   Kenniswerkers zoals wij hebben evenzeer behoefte aan rust, reinheid en regelmaat – als je gvd om zes uur je nest uit moet naar je hoogopgeleide baan in Zwolle. En internationale allure? Laat me niet lachen. Gelukkig maar. Ik koester Leiden als provinciestad maar ik stem wel op partijen die leefbaarheid voor ALLE Leidenaars bewaken. Overigens is het easy om het quotum te ontlopen: je koopt als rijke ouder gewoon het huis voor 1 kind, die vrindjes uitnodigt om in te trekken. OF je splitst op in zelfstandige studio’s. Is geen verkamering. Totaliseer simpelweg de vergunningaanvragen hiervoor van het afgelopen jaar. Journalistiek: doe je werk.

   • Een inwoner van Leiden op

    Zakerin, helemaal mee eens. Hier in de buurt is nog pas een huis gekocht door rijke ouders die hun kind en mede studenten er in gaan zetten.

    • Gewone burger in Leiden op

     Hier ook in Leiden-Noord. En nu iedere dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag een klereherrie van jewelste tot diep in de nacht, terwijl het een gewone straat is met werkende mensen die gewoon ’s ochtends weer de auto instappen om naar hun werk te gaan. Met name de groepen die op bezoek komen, lekker feesten, drinken, zingen etc. Totaal geen respect naar de omgeving er omheen. Fietsen 20-breed, schuin omvallend neergegooid tegen de gevel, dat dronken geschreeuw van 18-jarige kutjes in het holst vd nacht. Nee, Demagogen-66 denkt niet aan de gewone werkende burger…dat blijkt wel weer. Waardeloze kutclub, tijd dat ze heel snel opdonderen uit D’haag en het college hier in Leiden.

 3. Schaamteloos dat de politiek de (buurt)bewoners zo in de steek laat. Er zal niet gehandhaafd worden en de huidige (over) last zal dus nooit verminderen. Onze stadsgenoten hebben het nakijken. De woningen voor studenten bij de lammeschans zijn niet naar de zin van de studenten en overlast van het studentenleven hoort er nu eenmaal bij zeggen de studenten. Dan ga je maar verhuizen is hun mening. De democraten 66 laten zich leiden( of lijden) door veelal illigale studenten in Leiden. De gemeente Leiden maakt zich hier wel druk om omdat er dan van het rijk geen vergoeding tegenover staat. Ik begrijp het niet meer. Schandelijk!!!!

 4. Ik krijg vaak de opmerking”dan moet je niet in het centrum blijven wonen” als je vraagt aan studenten of het zachter kan als wij slapen. Een dooddoener.Dit college geeft steeds meer het gevoel dat je als Leidenaar niet meer welkom bent. 20% van de woningen in het centrum
  mag verkameren met andere woorden, ze doen er niets aan. Durven geen vuist te maken en al zeker niet op te komen voor de Leidse burgers. 1 op de 5 bewoners is een student. De groei van de universiteit is fantastisch maar het moet wel leefbaar blijven voor iedereen.

 5. Ditr college en deze raad zijn er alleen voor de tijdelijke bewoners (en uitwoners), de studenten. Die stemmen dan ook op d666 en andere wegkijkende partijen. Gewone mensen, daar heeft vooral d666 lak aan. Ik neem dit mee bij de volgende verkiezingen.

  • Harold Groenendaal, bij meldingen van overlast (in welke vorm dan ook) zegt de gemeente dat er geen geld is voor meer handhavers. Ik denk dat als B&W of raadsleden melding doen van overlast in hun buurt er wel direct een handhaver op de stoep staat…

 6. Cassandra Zilverentant

  Gewoon helemaal kappen met dat verkameren.. als ik een normaal huis wil zoeken is er niks meer te vinden of ik kan er voor kiezen om een verkamerde woning te kiezen, sorry maar daar pas ik voor. Heb nu zelf ook zo’n zooitje ongeregeld naast me wonen, voor de deur is het soms net de fietsenstalling van t centraal station, hebben een verknipt leef ritme en niks anders dan geluidsoverlast

  • Harold Groenendaal, niet alleen weesfietsen hoor. Mensen pleuren overal hun fiets neer en dat leidt op flink veel plekken in de stad ook nog eens tot onveilige situaties. Gemeente doet daar, ook na meldingen, niks aan.

   • Harold Groenendaal op

    Meer handhavers die verdienen hun geld wel terug kunnen ze gelijk de fietsers zonder licht aanpakken

 7. Harold Groenendaal op

  Het grootste probleem in de binnenstad zijn de weesfietsen
  Oplossing zou zijn fiets tax invoeren en zichtbaar plaatje aan de fiets monteren geen plaatje fiets afvoeren.

 8. Een Leids burger op

  Hoewel verkamering door de nieuwe ¨regels¨ wel iets moeilijker gaat worden blijft verkamering, zoals te verwachten was, nog steeds mogelijk hoor met alle overlast vandien…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline