Maaimachines, kokend water en elektriciteit moeten een einde maken aan het onbezorgd voortwoekeren van de Japanse Duizendknoop in Leiden. De invasieve exoot verdringt inheemse planten en tast asfaltwegen, rioolbuizen en zelfs funderingen aan. Daarom heeft de gemeente budget vrijgemaakt om de opmars van de plant een halt toe te roepen.
De Japanse Duizendknoop werd in 1830 in Leiden geïntroduceerd door Van Siebold, die de plant uit Japan had meegenomen voor de Hortus Botanicus. De plant ontwikkelt uitgestrekte wortelstelsels onder de grond, waar steeds nieuwe planten uit ontspruiten, wat de bestrijding heel lastig maakt. Omdat hij niet inheems is, heeft hij geen natuurlijke vijanden en kan hij zich ongehinderd verspreiden.
In 2019 stelde de gemeente een plan op om het voortwoekeren beheersbaar te houden, maar in de zomer van 2020 bleek dat dit nauwelijks lukte. De provincie, die hoofdverantwoordelijk is voor de bestrijding van exoten, leek de strijd zelfs te hebben opgegeven. In Leiden was er geen geld voorhanden om dan maar zelf de plant te lijf te gaan.
Dat geld is er nu dus wel. Een gespecialiseerd bedrijf maait de planten eerst weg. Vervolgens wordt het wortelstelsel aangepakt met heet water en met stroominjecties van wel vijfduizend volt. Daardoor worden de wortels van binnenuit gekookt en sterven ze af.
Duurzaamheid Leiden MaatschappijSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907