De verschillen met het landelijke gemiddelde zijn hier sterk uitvergroot. (Bron: Nationale Studentenenquête 2021)

Even narekenen: hoe tevreden zijn Leidse studenten?

De uitslagen van de nieuwste Nationale Studentenenquête (NSE) zijn bekend. Voor het eerst sinds de coronacrisis is in het hele land gemeten hoe (on-)tevreden studenten zijn over hun opleiding. De resultaten vielen mee: geen massaal geklaag over afstandsonderwijs en onbereikbare docenten. Hoe zit dat in Leiden?

Hogeschool Leiden was er woensdag als de kippen bij met een persbericht. De studenten waren ‘bovengemiddeld tevreden over opleiding en docenten’, meldde de instelling trots. Feitelijk klopte dat, maar het ging wel om héél kleine verschillen.

Lees alle artikelen terug in het ‘Even narekenen’ dossier van Sleutelstad

Voor de studiebegeleiding krijgt de hogeschool bijvoorbeeld, op een schaal van 1 tot 5, een score van 3,77. Het landelijke gemiddelde is 0,01 puntje lager. Het is als een polstokhoogspringer die met één centimeter marge over de lat scheert. Heel knap, maar je blijft denken dat de lat er even goed af had kunnen gaan.

Gedaald
Er was ook minder goed nieuws. Zo meldt het Hoger Onderwijs Persbureau dat de tevredenheid van studenten landelijk gedaald is. In het hbo, waar de enquête twee jaar stil lag, was in 2018 nog 73,3 procent van alle studenten tevreden of zeer tevreden over hun opleiding als geheel. Dit jaar was dat gezakt naar 66,4 procent.

Bij de universiteiten bleef de schade beperkt. Daar ging de score in twee jaar van 83,7 naar 78,4 procent. Maar ook hier dus een daling. Tegelijk is het aantal ontevreden studenten bijna verdubbeld, naar 6,2 procent in het wo en 10,3 procent in het hbo.

Gezien alle coronabeperkingen is dat best verklaarbaar. Je kan zelfs zeggen dat het meevalt. Het hoger onderwijs heeft zich aardig gered, al kwam dat mede doordat studenten weinig anders konden dan studeren. Er was minder afleiding en er waren ook minder afhakers. In de strijd om de gunst van de student lag de lat dus lager dan andere jaren.

Universiteit blijft wat achter
Zou het toeval zijn dat de universiteit woensdag géén persbericht uitbracht? In elk geval had deze instelling net wat minder reden om trots te zijn. Want als je de oordelen van 8197 voltijd-bachelorstudenten optelt, scoort Universiteit Leiden gemiddeld 0,03 punt lager dan gemiddeld.

Daarmee blijft de universiteit achter bij andere brede universiteiten zoals die in Utrecht en Nijmegen, en blijft ze dit keer de UvA in Amsterdam maar net voor. De scores zijn vergelijkbaar met die van de TU Delft, en zelfs wat beter dan die van de andere Zuid-Hollandse universiteit, de Erasmus in Rotterdam. Maar die laatste bungelt deze keer dan ook praktisch onderaan de landelijke ranglijst.

Praktijk ver weg
Als je naar de detailoordelen over de Leidse universiteit kijkt, dan komen alleen de docenten er iets beter dan gemiddeld af (plus 0,02). Kritischer zijn de oordelen over vooral de studiebegeleiding (min 0,06) en de aansluiting en voorbereiding op de beroepspraktijk (min 0,08)

Over die beroepsvoorbereiding zijn de wo-studenten landelijk al weinig tevreden, maar Leiden krijgt dus nog meer kritiek. Dat geldt ook voor Geneeskunde (waar de praktijk nooit echt ver weg hoeft te zijn) en vooral bij informatica. Die opleiding krijgt een score van 2,76, vergelijkbaar met een zes min. Landelijk scoren de informatici 0,59 punt hoger.

Biomedische wetenschappen is een opleiding die de eer van de Leidse universiteit redt. Deze weet zich op alle onderdelen van haar concurrenten te onderscheiden. De beroepsvoorbereiding krijgt net wat meer lof dan elders, maar vooral over de eerlijke en heldere manier van toetsen en beoordelen zijn de studenten positief.

Sterk sociaal werk
Terug naar de hogeschool. Die deed het zoals gezegd net wat beter dan gemiddeld. Het grootst is het verschil bij het algehele ‘gevoel’ van tevredenheid. De 4441 voltijdstudenten in de bachelorfase geven daar een score van 3,73 – terwijl het hbo als geheel blijft steken op 3,65.

Op alle andere onderdelen, zoals het onderwijsprogramma en de docenten, was het verschil kleiner, variërend van 0,01 tot 0,04 punt. Leuk voor het scorebord, maar geen materiaal om studiekiezers mee te overtuigen dat ze echt naar Leiden moeten.

Maar sommige opleidingen van de hogeschool stijgen in de studentenoordelen wel degelijk boven de middelmaat uit. Zoals sociaal werk, dat 0,26 punt hoger dan de concurrentie scoort op algehele tevredenheid, en 0,14 punt meer krijgt voor het onderwijsprogramma.

Kritiek bij verpleegkunde
Ook drie andere grote opleidingen, de pabo en fysiotherapie en biomedisch lab, krijgen een bovengemiddelde waardering. Hetzelfde geldt voor informatica, dat vooral een goede studiebegeleiding biedt.

Kritischer geluiden klinken er bij verpleegkunde, waar de studiebegeleiding juist het relatief zwakste punt is. De score van 3,68 is nog wel dik voldoende, maar wel duidelijk lager dan de 3,81 die alle opleidingen verpleegkunde landelijk samen halen.

Een andere achterblijver bij de hogeschool is commerciële economie. Landelijk zijn economiestudenten al weinig tevreden, maar de Leidse opleiding scoort nog wat lager. Bij de beroepsvoorbereiding is het studentenoordeel bijvoorbeeld 3,34 en dat is 0,13 punt onder het gemiddelde.

Het is misschien een geluk voor de hogeschool dat ze niet méér economische opleidingen aanbiedt. Want dat zou de gemiddelde score van de instelling waarschijnlijk flink omlaag getrokken hebben. Met praktijkgerichte studies als pabo, fysiotherapie en biomedisch is het iets makkelijker om blije studenten te krijgen. Zelfs in coronatijd is het blijkbaar gelukt om dat praktische gehalte overeind te houden.

Dit is de achtste aflevering van de wekelijkse rubriek “Even narekenen”. De research ervoor wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Leiden Onderwijs Even Narekenen


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×