Het Plexusgebouw van de Universiteit aan de Kaiserstraat. (Foto: Jelle van der Walle).

Reacties gevraagd op ontwerp compensatiewoningen Plexuslocatie

Wooncorporatie De Sleutels wil sociale huurwoningen bouwen op de locatie van het Plexusgebouw. Het pand in de Kaiserstraat is nu nog eigendom van de Universiteit Leiden en is onderdeel van getouwtrek over een nieuwe Humanities Campus. De gemeente vraagt omwonenden van Plexus nu al om te reageren op een schetsontwerp.

Momenteel is de Universiteit Leiden bezig met het ontwikkelen van de Humanities Campus. Zo kan de Faculteit Geesteswetenschappen uitbreiden. Hiervoor moet het Doelencomplex van De Sleutels tegen de vlakte. De bewoners verzetten zich hier al geruime tijd tegen en stemmen op dit moment over hun eigen toekomst. Een van de mogelijke locaties waar ze terecht kunnen komen, zijn de nieuwe woningen in de Kaiserstraat.

Tekst gaat verder onder de foto.

  • Voorstudie voor de woningen bij de Kaiserstraat. (Studio VVKH).
    Voorstudie voor de woningen bij de Kaiserstraat. (Studio VVKH).

Op deze plek moeten zestien eengezinswoningen en veertien appartementen komen. De Zegersteeg naast de Kaiserstraat wordt breder, zodat de bewoners van de huizen een ruime stoep voor hun woning hebben. De appartementen lijken meer aan de kant van de Kaiserstraat zelf te komen. In de omgeving blijft er genoeg ruimte voor (monumentale) bomen. Deze bomen moeten het gebied van het nodige groen blijven voorzien.

De gemeente vraagt belanghebbenden om op de plannen te reageren. Dat kan via de projectpagina van Doe Mee, waar tot op heden drie ideeën gedeeld zijn. Dat is opmerkelijk gezien de eerder genoemde ontevredenheid en omdat andere projecten vaak op veel meer reacties kunnen rekenen. Naast reageren op de projectpagina, kunnen mensen ook een mail sturen naar kaiserstraat25@leiden.nl. Het reageren via Doe Mee kan tot 27 juni.

Alle reacties worden daarna verzameld om dan tot een nota van uitgangspunten te komen. Vanaf december 2021 start het ontwerpen en wordt het uiteindelijke bestemmingsplan vastgesteld. Uiteindelijk is het de bedoeling van de gemeente om in de tweede helft van 2023 te beginnen met de bouw. Eind 2024 staat de oplevering gepland.

Leiden Maatschappij Humanities Campus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×