Examentijd blijkt gunstig voor het virus. (Foto: Frank Steenkamp).

Corona blijft actief in regio, mede door examenreisjes

Het aantal nieuwe coronabesmettingen en ziekenhuisopnames blijft landelijk dalen. Maar in Leiden en omgeving gaat die daling duidelijk langzamer. Daarbij hebben examenreisjes een rol gespeeld. Veel scholieren zijn met een besmetting teruggekomen uit Portugal en Spanje.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Landelijk gaat het best goed met de coronacijfers. Het aantal nieuwe besmettingen daalde afgelopen week met dertig procent en hetzelfde gold voor het aantal bezette ziekenhuisbedden. Er liggen nu nog 350 mensen met corona in het ziekenhuis, zeven keer zo weinig als begin april. De cijfers zijn nog niet zo laag als vorige zomer, maar de daling was voor het kabinet genoeg reden voor een groot aantal versoepelingen.

Teylingen in top-5
In Leiden en omgeving gaat de daling langzamer. De Leidse regio telt nu per inwoner 45 procent meer besmettingen dan het landelijk gemiddelde. Zowel in Leiden als Oegstgeest en Voorschoten blijft het virus hardnekkig actief. Hetzelfde geldt voor Braassem en Teylingen. In de rest van Hollands Midden is het aantal besmettingen veel lager.

Teylingen stond volgens het onafhankelijke Covid-dashboard afgelopen week zelfs in de landelijke top-5 van plaatsen met de hoogste besmettingsgraad. Afgelopen week ging het om zesentwintig nieuwe gevallen, wat neerkomt op 68 per honderdduizend inwoners. Landelijk ligt die score maar op 28.

Examenreisjes
Zoals Sleutelstad eerder meldde, hebben examenreisjes het virus een handje geholpen. Scholieren die ondanks de coronabeperkingen naar de zon reisden om samen te feesten, in afwachting van hun examenuitslag, kwamen vaak terug met het coronavirus.

Vorige week bevestigde de GGD dat ook de zeer besmettelijke Deltavariant zo de regio bereikt heeft. Enkele dagen later meldde de instantie dat in totaal zo’n 95 leerlingen uit de regio met een coronabesmetting uit Spanje en Portugal zijn teruggekeerd.

Afgezet tegen de 243 besmettingen die Hollands Midden als geheel in één week telde, is dat een opmerkelijk groot aantal. En omdat leerlingen ook familieleden konden besmetten, zou het zomaar kunnen dat de examenreisjes verantwoordelijk zijn geweest voor de helft van alle besmettingen in de laatste weken.

Herhaling 2020
Sommige virologen waarschuwen nu al voor een herhaling van 2020, toen na een zomer met weinig beperkingen het virus in oktober weer hard toesloeg met een tweede golf. Omdat steeds meer Nederlander gevaccineerd zijn, lijken deze voorspellingen te somber. Maar als jongeren de anderhalve meter massaal gaan negeren, valt een vierde golf zeker niet uit te sluiten.

De vaccins voorkomen wel dat je ernstig ziek wordt, maar het blijft mogelijk om het virus over te dragen. En als de Indiase en Braziliaanse virusvariant zich deze zomer zo kunnen handhaven, kan dat voor lelijke verrassingen zorgen. Denk alleen maar aan de 70-plussers waarvan de vaccinatie in september een half jaar geleden is. Hun immuniteit kan tegen die tijd mogelijk dalen, zodat ze straks minder goed beschermd zijn – zeker tegen nieuwe virusvarianten.

Derde prik
Vanwege dit risico loopt er al een discussie over een ‘derde prik’ voor het kwetsbaarste deel van de bevolking, die een nieuwe golf ziekenhuisopnames zou moeten voorkomen. Maar de meningen hierover zijn verdeeld. Volgens Artsen Zonder Grenzen is het belangrijker dat er nu eerst vaccins naar arme landen gaan, want anders zullen daar steeds weer nieuwe virusvarianten ontstaan. En die zullen dan ook weer een gevaar worden voor het rijke Westen.

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×