Leiden sluit zich aan bij oproep nationale feestdag Keti Koti

Omdat de kennis over het Nederlandse slavernijverleden gering is, wil een ruime meerderheid van de Leidse gemeenteraad dat Leiden zich aansluit bij de oproep die de wethouders van de vier grote steden onlangs hebben gedaan aan het nieuw te vormen kabinet. Er moet meer aandacht komen voor ons slavernijverleden en Keti Koti moet een nationale feestdag worden.

Keti Koti betekent verbroken ketens en staat symbool voor de afschaffing van de slavernij in Suriname. Op 30 juni werd voor de eerste keer een Leidse Keti Koti herdenking gehouden. Die vond plaats in de tuin van Museum Volkenkunde. In verband met corona kon daar alleen een beperkt aantal betrokkenen bij aanwezig zijn. In de toekomst zal het dus mogelijk een stuk uitbundiger gevierd kunnen worden, als de oproep door de nieuwe regering overgenomen zal worden.

De Leidse oproep aan het college werd gedaan door de Partij voor de Dieren, de SP, de Partij Sleutelstad, GroenLinks en Leiden Participeert. Een aantal andere partijen sloot zich daarbij aan. Alleen het CDA, de ChristenUnie en de VVD zien niks in een extra nationale feestdag. Die drie partijen stemden dan ook tegen.

Motie slavernijverleden
Het institutioneel racisme van vandaag de dag is niet los te zien van eeuwen slavernij en kolonialisme en de denkbeelden die in deze context zijn ontstaan. Door ons slavernijverleden te gedenken legt de samenleving verantwoordelijkheid af, maar committeert zij zich ook aan een samenleving waar geen ruimte is voor racisme en kansenongelijkheid.

 

Leiden Maatschappij Politiek Keti Koti


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×