TC Roomburg (links) verhuist vrijwel zeker naar de Cronesteinkade. (Foto: Chris de Waard).

Roomburg krijgt alsnog vierde hockeyveld in park

Korfbalclub Trigon trekt in bij Pernix in Leiden Noord of bij KZ Danaïden aan de Montgomerystaat. Tennisclub Roomburg verhuist vervolgens vanuit het Roomburgerpark naar het Trigonterrein aan de Cronesteinkade en op de plek van de bestaande tennisvelden krijgt de Leidse Hockeyclub Roomburg alsnog het felbevochten vierde veld. Zie hier het  voorkeursscenario dat sportwethouder Paul Dirkse vrijdagmorgen naar de raad heeft gestuurd. De speeltuin blijft onaangeroerd.

Er zijn nog twee andere mogelijkheden, maar die voldoen allebei eigenlijk niet. Een los hockeyveld aan de Boshuizerkade, maar dat wil de hockeyclub niet. Dat zou dus alleen zin hebben als er een nieuwe club wordt opgericht in dat deel van Leiden. De derde mogelijkheid die Dirkse de raad voorlegt is een vierde hockeyveld op het Trigonterrein, maar dat wil eigenlijk niemand. Bovendien past het alleen als of stadstuinderij Het Zoete Land verdwijnt, of als het bestaande clubhuis wordt afgebroken.

Na de zomer buigt de raad zich over het nieuwe voorstel, waarvoor overigens nog geen geld is. De eerder gereserveerde miljoenen voor het vierde hockeyveld, zijn teruggevloeid naar de algemene middelen van de gemeente Leiden, nadat de raad de referendumuitkomst van maart dit jaar bevestigde en het plan voor de herinrichting van het Roomburgerpark de prullenbak in kon.

Padel en tennis
De verschillende opties zijn in het verleden allemaal al eens op haalbaarheid onderzocht en ook met de clubs besproken. TC Roomburg wil best naar de Cronesteinkade. Er is ruimte voor een tiende tennisveld. De club heeft er op de huidige plek negen. Een andere optie die eveneens heel aantrekkelijk is voor de tennissers het ook op de nieuwe plek negen velden houden en de overgebleven ruimte benutten voor de aanleg van drie padelkooien. Die sport is sterk in opmars en in het Roomburgerpark zou padel ten koste gaan van de toch al drukbespeelde tennisvelden.

Korfbal
In het meest waarschijnlijke scenario is alleen Sporting Trigon niet helemaal gelukkig. De korfballers zouden het liefste blijven zitten waar ze zitten. “Maar de club heeft de afgelopen jaren veel leden verloren en heeft voor de 120 overgebleven korfballers nu genoeg aan één veld in plaats van twee”, weet Dirkse. Bovendien heeft de korfbalbond de afmetingen van de buitenvelden aangepast. Die hebben voortaan dezelfde omvang als de kleinere velden die bij zaalkorfbal worden gebruikt.

Hockey
In het Roomburgerpark ontstaat in het voorkeursscenario dus alsnog ruimte voor een vierde hockeyveld, zonder dat het park helemaal op de schop hoeft. Het clubgebouw van de tennisclub wordt mogelijk gesloopt, maar zou ook kunnen blijven staan. Een strook groen moet wijken voor het vierde veld, maar kan volgens Dirkse aan de andere kant van het veld dan weer worden gecompenseerd.

Leiden Politiek Sport Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×