(Foto: Emile van Aelst).

Bewonersgroep Puzzelstuk compleet, bouw start 1 januari

De toekomstige bewoners van woonzorgcomplex Puzzelstuk hebben elkaar voor het eerst ontmoet. Vorige week zondag kwamen ze bij elkaar op de plek in de Stevenshof waar het gebouw in 2022 neergezet wordt. Het nog te bouwen complex biedt woonruimte aan zestien jongvolwassenen met een beperking of een laag IQ.

Om meer over elkaar te weten te komen speelden de toekomstige bewoners een kennismakingsspel. “Iedereen kreeg een button met daarop hun naam opgespeld. Uit een stapel foto’s, waarop iedereen individueel stond, moesten ze vervolgens de juiste persoon en naam bij de foto terug zien te vinden”, vertelt initiatiefneemster Esther Karsch.

Tekst gaat verder onder video


Melle Tuik sprak in Nieuws071 met Esther Karsch over de Stichting Puzzelstuk.

Esther Karsch is voorzitter en oprichter van de Stichting Puzzelstuk. Zij zocht een oplossing voor haar zoon Wilco. “Deze groep kinderen kunnen lang thuis blijven wonen. Maar je moet je als ouder realiseren dat je ouder wordt en straks de zorg niet meer kan bieden. Om te voorkomen dat je kind dan halsoverkop het huis uit moet, ging ik op zoek naar een oplossing. Puzzelstuk geeft ouders de kans om hun kinderen stap voor stap het huis uit te begeleiden”, legt Karsch uit. Ze vond andere ouders die in dezelfde situatie zitten. Samen maakten ze een plan voor de financiering.

In het huis worden de jongeren verdeeld in twee woongroepen van acht personen. “Binnen de groep hebben ze een eigen studio met slaap- en badkamer. Vanuit de twee gezamenlijke woonkamers wordt er vierentwintig uur per dag voor ze gezorgd”, zegt Karsch trots. In de gekozen opzet kunnen de jongeren zelfstandig wonen terwijl ze de juiste zorg krijgen.

Ladiesrun
De opbrengst van de tiende editie van de Leiden Ladiesrun zou dit jaar naar het project van de Stichting Puzzelstuk gaan. Als gevolg van de coronacrisis gaat de goededoelenloop dit jaar niet door. Organisator Carla Meskers verraste Esther met een bloemetje en beloofde dat het goede met de loop doorschuift naar volgend jaar.

Op 1 januari 2022 wordt gestart met de bouw van Puzzelstuk. Na een jaar is de bouw klaar en kunnen de bewoners er gaan wonen.

Leiden Maatschappij Puzzelstuk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×