(Foto: Chris de Waard).

Leiden krijgt eigen 'Canal Parade' tijdens Pride-maand

De jaarlijkse botenparade tijdens Pride Amsterdam gaat vanwege corona niet door, maar Leiden maakt zich op voor de eerste editie van een heuse Leidse versie van het spektakel op het water. Komende zaterdag wordt de Eerste Leidse Botenparade gehouden op de Leidse grachten.

“Voor iedereen die de alfabetmensen een warm hart toedraagt”, lacht organisator Malika met een verwijzing naar de almaar uitdijende benaming voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Iedereen die een boot heeft kan meedoen. Verzoek is om die dan wel te versieren in de kleuren van de regenboog, of anders in wit en roze. “En flamingo’s en eenhoorns aan boord zijn uiteraard ook erg gezellig.”

Er wordt zaterdag om 11.00 uur verzameld bij de steigers bij de Zijlpoort. Regenboogvlaggen en mooi weer worden door de organisatie geregeld. Een hapje, drankje en muziek aan boord moeten de deelnemers zelf regelen. Rond 14.00 uur zit de botenparade er weer op.

Leiden Pride
De Leidse Botenparade is een spontaan particulier initiatief van Leidenaar Malika Koet. “Maar het wordt wel van harte ondersteund door COC Leiden”, laat voorzitter Debbie Helaha weten. “Maar als we er een officieel evenement van maken, moet je ook meteen een vergunning hebben en daarvoor was het nu ook allemaal een beetje kort dag.”

Voor volgend jaar wil COC Leiden wel kijken of er activiteiten in Leiden kunnen worden georganiseerd in de Pride-maand. Daarover is de belangenorganisatie voor de LHBTIQ+-gemeenschap ook in gesprek met de gemeente Leiden. “Maar of dat dan een botenparade wordt, weten we nog niet hoor”, zegt Helaha. “Het moet natuurlijk niet gaan concurreren met de Peurbakkentocht.”

Toch niet door
Een dag later is besloten dat de Leidse versie van de botenparade toch niet doorgaat omdat de (media)belangstelling voor het spontane evenement dusdanig groot is dat de gemeente en organisatrice vrezen de veiligheid niet te kunnen borgen.

Cultuur Leiden Maatschappij Leidse Botenparade


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×