Van Riessen schuift over de baan en haalt de Britse Marchant onderuit. (videobeeld NOS).

Baanrenner Van Riessen hard onderuit in Tokio

De olympische droom van de Leidse baanwielrenner Laurine van Riessen is voorbij. Bij haar favoriete onderdeel, de keirin, ging ze vanochtend in de kwartfinale onverwacht onderuit. Ze lijkt niet zwaargewond, maar het zicht op een medaille is wel vervlogen.

Lees alle artikelen terug in het ‘Toki071’ dossier van Sleutelstad

Van Riessen had de eerste Nederlandse sporter kunnen zijn die zowel bij de zomer- als de winterspelen een medaille wint. Want als schaatser won ze in 2010 al brons op de 1000 meter bij de winterspelen in Vancouver. Maandag was Laurine al dichtbij de ‘dubbel’, toen ze samen met haar maatje Sanne Braspennincx om het brons mocht strijden op de teamsprint. Maar het werd een vierde plek.

In de keirin, waarin zes rijders achter een soort brommer op gang worden getrokken en daarna in vier ronden naar de finish racen, werden de kansen van Van Riessen nog hoger ingeschat. Ze deed de laatste jaren veel ervaring op als uitgenodigde deelnemer aan de keirincompetitie in Japan. Ze kwam woensdag makkelijk door de kwalificatie en lag vandaag in de kwartfinale goed op koers om bij de eerste vier te eindigen – wat genoeg is om door te gaan naar de halve finale.

Maar bij het uitgaan van de bocht maakte Van Riessen bij een snelheid van ruim zestig kilometer per uur plotseling een schuiver. Ze haalde de Britse Katy Marchant onderuit en kwam hard ten val op haar schouder en heup, met Marchant bovenop haar. Ze werd op een brancard afgevoerd. In het ziekenhuis bleken enkele ribben en een sleutelbeen gebroken. Ook heeft Van Riessen een long gekneusd  Ze zal dus zeker niet meer meedoen aan het laatste fietsonderdeel – de individuele sprint.

Van Riessens sprintmaatje Sanne Braspennincx boekte vandaag wél succes op de keirin. Ze won tot ieders verrassing zelfs goud, na drie zware wedstrijdrondes in anderhalf uur tijd. Ook bij de mannen zitten er in het baanwielrennen medailles aan te komen. Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zijn op de individuele sprint tot nu toe onverslaanbaar. Eerder wonnen ze al samen de teamsprint.

Update verwerkt op donderdagavond: details over de verwondingen

Leiden Nieuws Sport Tokio071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×