Wachtlijsten voor studentenwoning blijven toenemen.

Wachtlijst studentenkamer blijft, ondanks nieuwbouw, doorgroeien

Ondanks de vele nieuwe studentenflats is de wachtlijst voor een studentenwoning alleen maar toegenomen de afgelopen jaren. Dat blijkt uit cijfers van studentenhuisvester DUWO

Veel Leidse studenten herkennen het: eindeloos zoeken naar een kamer. Want alhoewel er in Leiden veel is gebouwd en het aanbod van onder andere studentenhuisvester DUWO fors is toegenomen is de inschrijfduur voor zelfstandige woningen niet afgenomen. Integendeel. Tussen 2017 en nu is de wachttijd voor een zelfstandige studentenwoning toegenomen van vijftig maanden tot zestig maanden, meldt een woordvoerder van DUWO desgevraagd.

Dit betekent echter niet dat alle studenten zolang moeten wachten op een kamer, voegt hij daaraan toe. “De meeste kamers in Leiden worden toegewezen via hospiteren. En daarvoor is de inschrijfduur niet van belang.”

Bij de Leidse universiteit staan ruim 32.000 studenten ingeschreven. Voor de Hogeschool Leiden staat de teller op ruim 13.000 studenten. Om te voorzien in de vraag naar woonruimte vanuit deze groep heeft de gemeente zich tot doel gesteld om voor 2030 2500 extra studentenkamers bij te bouwen. Een aanzienlijk deel daarvan is al gerealiseerd op het Bio Science Park en in de Lammenschansdriehoek.

Coronacrisis
Tijdens de coronacrisis was er minder vraag naar het woonaanbod van DUWO, meldt de woordvoerder. Dit geldt niet alleen voor Leiden, maar voor alle steden met woningen van DUWO. “Woningzoekenden die door de inschrijfduur in aanmerking komen voor een zelfstandige kamer hadden dus minder concurrentie”, volgens de woordvoerder. “Er werd een stuk minder gereageerd op ons aanbod.” Ook het hospiteren verliep tijdens de coronaperiode anders dan voorheen. Hospiteren gebeurde namelijk vaak online het afgelopen jaar.

The Hague
De vestiging van Universiteit Leiden in Den Haag trekt ook steeds meer studenten aan. Inmiddels zijn hier achttien opleidingen te volgen, verdeeld over zeven faculteiten. Mede daardoor is het voor studenten aantrekkelijker geworden om niet in Leiden te gaan wonen, maar in de Hofstad. Ook DUWO is daarom steeds meer gaan verhuren in Den Haag. Maar de populariteit van Campus The Hague mag dan groeien, de druk op studentenkamers in Leiden is nog altijd veel groter. Dat blijkt wel uit het grote verschil in reacties op het woningaanbod in beide steden.

Internationals
Nu het einde van de coronacrisis steeds meer in zicht komt en meer mensen gevaccineerd zijn, wordt het weer makkelijker om te reizen. En daarmee keren de buitenlandse studenten weer terug. Die bleven het afgelopen onzekere coronajaar veelal in eigen land wonen, merkten ze ook bij DUWO. Veel onderwijs werd namelijk online gegeven, waardoor studenten dat ook vanuit het buitenland konden volgen. Dat lijkt de komende periode weer te veranderen.

Via DUWO University Housing kunnen deze internationals woonruimte vinden. “Het aantal internationals trekt weer aan en daarmee ook het aantal aanvragen voor woningen vanuit het buitenland”, aldus de perswoordvoerder.

Brexit
Ook Brexit speelt een rol in de toename van uitwisselingsstudenten, constateerde de Vereniging van Universiteiten, VSNU, een paar maanden geleden. Doordat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is getreden, doen de Britse universiteiten niet meer mee aan het Erasmus+ programma. Dit Europese uitwisselingsprogramma maakt het voor Europese studenten gemakkelijk om in andere Europese landen een studie te volgen.

Nu het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland uit de EU zijn gegaan vormen hogere tarieven en verblijfsvergunningen weer een hindernis om in het Verenigd Koninkrijk te gaan studeren. Dit zorgt ervoor dat Nederland een populairdere optie lijkt te worden voor een buitenlands studieavontuur.

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×