De voetgangersoversteekplaats op de hoek van de straat wordt opgeheven en ligt straks binnen het bouwterrein. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Gemeente deelt zorgen over gevaarlijke Stationsweg niet

Een verplaatsing van een deel van de Stationsweg tijdens de bouw van bioscoopcomplex De Geus maakt de verkeerssituatie zelfs overzichtelijker dan nu het geval is. Dat zegt de gemeente in een reactie op de kritiek van de wijkvereniging die vreest voor ongelukken tijdens bouw. De sloop van het huidige Jumbo-gebouw staat gepland voor dit najaar.

In een brief aan het gemeentebestuur uitte voorzitter Ineke Barnhoorn onlangs de zorgen van de wijkvereniging. Gedurende de 3,5 jaar dat er gebouwd wordt aan bouwproject De Geus en de tegenovergelegen woontoren Octagon rijden zowel bussen, taxi’s en fietsers op dezelfde weg. Dat vindt de wijkvereniging veel te risicovol. Door nu aan de bel te trekken wil de bewonersclub voorkomen dat de gemeente achteraf zegt geen signalen te hebben gehad.

Onnodig oversteken
Dat lijkt dan ook niet te gaan gebeuren. In een reactie op vragen van Sleutelstad zegt de gemeente goed te hebben nagedacht over de gevolgen van het verleggen van de Stationsweg. Het nieuwe ontwerp (zie afbeelding) is goedgekeurd door de politie, OV-bedrijf Arriva en de veiligheidsregio. “Hiermee is de Stationsweg ingericht volgens de richtlijnen van Duurzaam Veilig Wegverkeer”, zegt een woordvoerder, wijzend op afspraken die er over veiligheid zijn gemaakt tussen verschillende overheden.

Tekst loopt door onder de afbeelding


De Stationsweg wordt verlegd over het Stationsplein. Het (rode) zebrapad verdwijnt en ligt straks op de bouwplaats, die wordt omheind met hekken. (Beeld: Verkeersbesluit Gemeente Leiden).

In de nieuwe tijdelijke situatie verdwijnt de oversteekplaats op de hoek voor de Jumbo, waardoor de verkeerssituatie volgens de gemeente zelfs overzichtelijker wordt. “Er is bewust een keuze gemaakt voor één breed trottoir aan de Lorentz-kant van de Stationsweg. Hiermee voorkomen we dat mensen onnodig oversteken.” De gemeente mag naar eigen zeggen niet kiezen voor gescheiden rijbanen, zoals de wijkvereniging graag wil, omdat dat niet past bij een zogenoemde erftoegangsweg waar 30 k/m per uur gereden wordt.

Dodelijk ongeluk
In de nieuwe situatie moeten bussen wel voorrang geven aan al het andere verkeer. Op een vergelijking van de wijkvereniging met de verkeerssituatie verderop in de Steenstraat, waar in begin juni een 7-jarig meisje werd doodgereden door een bus, gaat de gemeente niet in. “We wachten de uitkomsten van onderzoek af en willen daar niet op vooruit lopen.” Wanneer het onderzoek naar dat ongeluk is afgerond, kunnen zowel het Openbaar Ministerie als de gemeente niet zeggen.

  • De Stationsweg loopt straks voor het nieuwe gebouw Lorentz langs
    De Stationsweg loopt straks voor het nieuwe gebouw Lorentz langs
  • De Stationsweg loopt straks voor het nieuwe gebouw Lorentz langs
    De Stationsweg loopt straks voor het nieuwe gebouw Lorentz langs
  • Dit gedeelte ligt straks binnen de bouwplaats
    Dit gedeelte ligt straks binnen de bouwplaats
Leiden De Geus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×