In het Leiden Bio Science Park zijn veel werkzaamheden aan de gang. (Foto: Jelle van der Walle).

'Hartlijn' Leiden Bio Science Park komt steeds dichterbij

Een fiets- en voetpad dat dwars door het Leiden Bio Science Park (LBSP) loopt is weer een stap dichterbij. Deze zogenoemde Hartlijn moet de belangrijke plekken van het innovatiedistrict met elkaar gaan verbinden. Momenteel zijn er al verschillende werkzaamheden aan de gang en zijn er meerdere vergunningen aangevraagd.

Rondom de Kop van Leeuwenhoek zijn veel werkzaamheden aan de gang. Bij de Einsteinweg, Niels Bohrweg, Robert Boyleweg, Wassenaarseweg en de Max Planckweg is nu een vergunning aangevraagd voor de kap van zeventig bomen. Daarnaast heeft de gemeente een aanvraag ontvangen voor een vergunning om een nieuwe rijbaan, trottoirs en riolering aan te leggen. Ook moet hier nieuw groen worden aangeplant, oud groen worden verlegd en de watergang deels omgelegd.

Groene aorta
De Hartlijn is een hoofdroute die dwars door het LBSP loopt. Belangrijke onderdelen van de campus krijgen zo een betere en groenere verbinding meent de gemeente. Voetgangers en fietsers kunnen zich zo makkelijker van Leiden Centraal tot de Rijn verplaatsen. Het idee is dat het verkeer voorrang krijgt op het andere verkeer. Langs de Hartlijn komen verschillende zitplekken waar mensen kunnen ontspannen of pauzeren. De groene levensader moet het gebied uiteindelijk aantrekkelijker maken voor bedrijven en betrokkenen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.


De route van de Hartlijn door het Leiden Bio Science Park. (Afbeelding: baminfra).

De gemeente wil dat het Bio Science Park een duurzaam karakter krijgt. Bomen, planten en een hoge biodiversiteit staan daarom hoog in het vaandel. Langs de weg komt er onder andere een strook met medicinale beplanting. Deze beplanting moet samen met nieuwe bomen de biodiversiteit vergroten. Met wadi’s behoudt de grond tevens het regenwater langer, voordat het naar de riolering stroomt. Dit draagt bij aan de klimaatadaptie.

Ideeënwedstrijd
Eind 2018 organiseerden de gemeente, het LUMC en de Universiteit Leiden een ideeënwedstrijd voor het verfraaien van het LBSP. De drie beste ideeën zouden worden beloond met een geldbedrag. Uit de 103 inzendingen kwam Arlien van der Kleijn uiteindelijk als winnares uit de bus met haar idee ‘Officinalis‘. De naam verwijst naar officina, hetgeen de Hartlijn moet maken tot een bloemrijke strook met geneeskrachtige planten en knotwilgen.

Advertentie

Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×