De Schoolstraat in Voorschoten. (Foto: PR).

Fietsverbod Schoolstraat Voorschoten blijft, ook na grondig onderzoek

Fietsen in de Schoolstraat van Voorschoten blijft verboden. Dat is de belangrijkste aanbeveling van onderzoeksbureau Sweco die de verkeersregels in het centrum uitgebreid evalueerde. De uitkomsten van het onderzoek moeten een einde maken aan de langslepende discussie over het fietsverbod.

In 2018 presenteerde het gemeentebestuur een serie maatregelen die het centrum een nieuwe impuls moesten geven. De belangrijkste was het fietsverbod in de Schoolstraat. Direct was er veel discussie. “Het jaagt de klanten weg”, werd er geroepen. De voorstanders lieten op hun beurt weten dat er ‘hele snelle e-bikes door heen gingen’. Toenmalig wethouder Monique Lamers kon daar over meepraten. ‘”k kan jullie vertellen, die gaan hard”, zei ze tegen de gemeenteraad. In 2019 was het fietsverbod een feit.

De evaluatie werd een paar keer uitgesteld. Doordat mensen tijdens de coronapandemie binnen moesten blijven, zou er een vertekend beeld ontstaan. Uiteindelijk is het verkeersonderzoek voor de zomer toch uitgevoerd. Het onderzoeksbureau ging grondig te werk. Zo spraken ze met meerdere betrokken partijen zoals de ouderenvereniging en de fietsersbond, deden ze meerdere tellingen en vergeleken ze de situatie met andere gemeenten.

Zwaar
Naast de aanbeveling dat het fietsverbod gehandhaafd moest worden, stelt het onderzoeksbureau nog een paar kleine aanpassingen van de verkeersregels voor. Zo is er veel onduidelijkheid in de bebording. Daar staat toegestaan behalve: ma t/m za 9-18h, vr 8-21h. “Waarom niet aangeven dat alleen buiten de winkelopeningstijden gefietst mag worden?”, vragen de onderzoekers zich af. Ze raden aan om het verbod op vrijdagavond in te trekken. Verder raadt het bureau aan om extra fietsenrekken te plaatsen. De fietsstrook, die sommige partijen opperden, wordt afgeraden.

Verantwoordelijk wethouder Erik Spil (GroenLinks) laat weten op korte termijn met de adviezen aan de slag te gaan. “Ik begrijp dat we hier niet iedereen blij kunnen maken, maar de veiligheid van de (kwetsbare) verkeersgebruikers, het winkelplezier van de bezoekers en het economische belang hebben zwaar meegewogen in het onderzoek.”

Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×