Amito Haarhuis. (Foto's: Emile van Aelst)

Oproep om mee te denken over het Cultuurkwartier

De directeur van Rijksmuseum Boerhaave, Amito Haarhuis, wil het noordwestelijk deel van de binnenstad van Leiden uitroepen tot het Cultuurkwartier van Leiden. De grote diversiteit aan podia, bioscopen en musea biedt volgens Haarhuis kansen tot culturele vernieuwing. Buurtbewoners, ondernemers en andere creatievelingen worden opgeroepen om naar een eerste meedenksessie te komen.

Haarhuis heeft het voorzitterschap van de Stichting Cultuurkwartier Leiden op zich genomen. “Bij mijn aantreden als museumdirecteur heb ik in eerste instantie naar binnen gekeken, dat wil zeggen naar het museum zelf. Dat is nu in orde. Het wordt tijd om ook eens naar de tuin te gaan kijken”, aldus de directeur. Wonen, ondernemen en cultuur moeten volgens de stichting op elkaar aansluiten. Daarom zitten in het bestuur ook bewoners en ondernemers. Het plan voor het Cultuurkwartier bestaat al langer, maar lijkt nu door de stichting concreter uitgewerkt te gaan worden.

Visie
Het noordwestelijk deel van de binnenstad van Leiden heeft volgens Haarhuis de hoogste cultuurdichtheid van Nederland. Maar er moet meer samenhang en samenwerking komen tussen de grote verscheidenheid aan instellingen. Om dat te bereiken moet de identiteit van het gebied worden versterkt. Dat kan door het gebied te bestempelen als Cultuurkwartier. Het Cultuurkwartier zou volgens de directeur moeten fungeren als de schakel tussen het Bio Science Park en het oudere deel van de binnenstad.

Haarhuis stelt dat de rijke Leidse geschiedenis binnen het Cultuurkwartier samenkomt met het heden en de toekomst. Hij ziet echter ook een versteende en lege omgeving. Dat moet veranderen. Zo zou het noordwestelijk deel van de binnenstad op een creatieve wijze moeten worden vernieuwd. Als voorbeeld noemt hij de Marktsteeg tussen Gebr. de Nobel en Scheltema. Nu is het een kale onvriendelijke steeg, maar door een andere aankleding zou het een cultureel vriendelijke uitstraling kunnen krijgen.

Meepraten
Het bestempelen van een deel van de binnenstad als het Cultuurkwartier kan door culturele instellingen die niet binnen het gebied vallen gezien worden als een bedreiging. Govert de Kok is een van de directeuren van Bioscopen Leiden en bestuurslid van Stichting Cultuurkwartier Leiden. Hij wijst erop dat culturele instellingen buiten het Cultuurkwartier juist voordeel hebben van een sterk cultureel centrum. Door samen te werken zouden zij beter worden opgemerkt.

De Stichting Cultuurkwartier Leiden wil het gesprek aangaan met de Leidse bevolking. De cultuurinstellingen, ondernemers en bewoners in het noordwestelijk deel van het centrum hebben daarom een meedenksessie georganiseerd op woensdagavond 22 september om 19.30. Iedereen die belangstelling heeft om mee te denken over het Cultuurkwartier is welkom in Scheltema, Marktsteeg 1. Aanmelding gaat via de website: www.cultuurkwartierleiden.nl.

Praten over het Cultuurkwartier is op zich geen nieuwe bezigheid. Zo werd er eerder in de aanloop van de Gemeenteraadsverkiezing van 2018 een Cultuurkwartier-diner georganiseerd. En ook nu zijn de meeste politieke partijen druk bezig zijn met het schrijven van een verkiezingsprogramma voor de Gemeenteraadsverkiezing van 2022. Mogelijk dat Leidenaren op de meedenksessie de abstracte doelen van de stichting kunnen vertalen in concreet uitvoerbare plannen voor de verkiezingsprogramma’s.

Cultuur Leiden Maatschappij Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×