Fractievoorzitter Hans van der Elst in de studio van Sleutelstad. (Foto: IJsbrand Terpstra).

ONS Voorschoten stopt na verkiezingen: 'Niet genoeg mensen geïnteresseerd'

Het is politieke partij ONS Voorschoten niet gelukt om voldoende kandidaten te vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De partij doet daarom niet mee en houdt na de verkiezingen op te bestaan. “Als het er niet in zit, dan moet je eerlijk zijn naar jezelf en anderen en stoppen”, aldus fractievoorzitter Hans van der Elst in Politiek071.

Het besluit komt na een lange tijd van onrust bij de lokale partij, die in 2010 nog met zeven zetels de grootste partij in de gemeenteraad werd. In 2019 besloten de leden de partij achter de politieke vereniging ONS Voorschoten op te heffen en ging raadslid Marleen Persoon als zelfstandig raadslid verder. Vanaf dat moment telde de fractie in de gemeenteraad nog twee gekozen raadsleden: Hans van der Elst en Glenn Zeelt.


Presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met fractievoorzitter Hans van der Elst

Zes partijen
“Ondanks veel positieve gesprekken is het niet gelukt om voldoende mensen voor het raadslidmaatschap te interesseren”, zegt Van der Elst. “Er is veel kwaliteit bij onze inwoners, maar veel mensen vinden het raadslidmaatschap moeilijk te combineren met hun werk.” Dat geldt voor Van der Elst zelf ook, die na de verkiezingen weer meer tijd gaat besteden aan hobby’s en zijn vrouw. “In sommige maanden kwam dat er gewoon niet van”, blikt hij terug.

Omdat de vereniging achter ONS Voorschoten niet meer bestond, moest er sowieso iets gebeuren om mee te kunnen doen aan de verkiezingen. De politici zouden een nieuwe vereniging op moeten richten of moeten fuseren. “Omdat de fractieleden besloten hebben niet door te gaan, was dat laatste geen optie.” Daarmee houdt ONS Voorschoten op te bestaan, wat niet slecht is voor het aantal partijen in de raad. “Negen is echt teveel”, zegt Van der Elst. “Zes zou een stuk beter zijn.”

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×