Even narekenen: Hogeschool Leiden beste van de Randstad?

Goed nieuws voor Leidse scholieren die naar het hbo willen. Volgens de Keuzegids Hbo 2022 staat de beste grote hogeschool van de randstad in hun eigen stad. Hogeschool Leiden staat zelfs derde op de landelijke ranglijst. Dat is een stuk beter dan vorige jaren. Wat is er veranderd? En scoren alle opleidingen van de hogeschool volgens de Keuzegids even goed?

De Keuzegids is bedoeld voor scholieren. Per studierichting beschrijft hij de studie en de situatie op de arbeidsmarkt. Alle opleidingen worden beoordeeld op hun kwaliteit, en op al die oordelen is ook de genoemde ranglijst gebaseerd. De gids wordt gekocht door ouders en decanen en scholen gebruiken de online versie, als hulpmiddel bij studiekeuze.

Lees alle artikelen terug in het ‘Even narekenen’ dossier van Sleutelstad

De gids is trouwens een Leids product: de redactie huist aan de Schipholweg. Maar dat betekent niet dat ze Leids onderwijs met een roze bril bekijkt. Er wordt gewerkt met serieuze, landelijk beschikbare gegevens: cijfers over studiesucces én ‘studentenoordelen’. Die laatste komen uit een grote landelijke enquête over de onderwijskwaliteit.

Kopgroep of peloton
En het staat er echt, in de inleiding van de gids. Op plek één en twee bij de grote hogescholen staan twee vaste klanten: Avans uit Brabant en Windesheim uit Zwolle/Almere. Maar nieuw en direct op de derde plek vind je wel degelijk Hogeschool Leiden (HL). Is dat geen lekker warm bad voor de docenten?

Toch zitten er bij ranglijsten vaak addertjes onder het gras. En zo ook hier. Want wie nog eens beter kijkt, ziet dat HL wel flink achterblijft bij nummer één en twee. Die twee krijgen 70,5 en 67,5 punten; Leiden scoort er 61,5. Dat is maar anderhalf puntje boven het gemiddelde van alle hogescholen, dat op zestig staat.

Het doet denken aan een wielerwedstrijd met twee koplopers. Wie in het peloton voorop rijdt, ligt derde – al is dat maar met centimeters verschil. En inderdaad: nummer vier, vijf, zes en zeven op de ranglijst van grote hogescholen hebben afgerond allemaal 60 of 61 punten. Landelijk zit Hogeschool Leiden dus net voorin het peloton, of: de middenmoot.

Voordelige promotie
Er is nog iets dat je moet weten. De Keuzegids kent óók een ranglijst van middelgrote hogescholen. De meeste daarvan halen hoge scores: 77 punten voor de Christelijke Hogeschool Ede en 76 voor de Zeeuws HZ University. Zelfs nummer tien en elf op de lijst scoren meer dan 63 punten. Op deze lijst zou Hogeschool Leiden bijna onderaan staan: op plek twaalf van veertien.

Drie jaar geleden wás de HL nog een middelgrote hogeschool. Maar de instelling is flink gegroeid en mag nu dus meedoen met de ‘grote jongens’ van het hbo. En die promotie pakt dus lekker voordelig uit.

Best of the west
Maar is die aparte competitie voor grote hogescholen, waar de lat dus lager ligt, oneerlijk? Nee, legt de redactie van de Keuzegids al jaren uit. Grote hogescholen zijn massaler. Er komen ook minder gemotiveerde studenten op af, je vindt er minder gauw een ‘wij-gevoel’ dan op een kunstacademie of christelijk schooltje. Maar het zijn wel de instellingen met een breed scala aan studies, van pabo tot fysiotherapie of verpleegkunde en van economie tot techniek.

Als je het zo bekijkt is de podiumplaats van Hogeschool Leiden dik verdiend. En vergelijk je met de andere grote hogescholen in de Randstad, dan is er zeker geen reden voor schaamte. De HL staat daar met zijn 61,5 punten bovenaan. Rotterdam haalt 58,5 en Amsterdam 54 punten. De Haagse en Utrechtse hogeschool en InHolland sluiten de rij met 53,5 en 53.

Bij de grote hogescholen mag Leiden zich dus gewoon Best of the west noemen. En zelfs bij de middelgroten scoren in de Randstad alleen de christelijke lerarenopleiding de Driestar in Gouda en de kunsthogescholen in Amsterdam en Rotterdam hoger. Voor de meeste studiekiezers zijn dat geen alternatieven.

Uitblinkers
Los van de promotie naar de grote scholen heeft de Hogeschool Leiden zich vergeleken met drie jaar terug wel verbeterd. Toen haalde de instelling 57 punten, nu ruim vier punten meer. Maar als je dieper in de Keuzegidsdata graaft, zie je dat het nog wel uitmaakt welke studie je kiest. De ene Leidse opleiding wordt positiever beoordeeld dan de andere. Dat zie je bij veel hogescholen.

Het loont dus om bij meerdere studies te kijken en te vergelijken. En we zochten eerst naar de uitblinkers. Eén daarvan is een kunstzinnig buitenbeentje, de minuscule opleiding voor docent muziek met 91 punten.

Ook sterk is BML, de opleiding voor biologisch en medisch laboranten. Met tweehonderdvijftig eerstejaars de grootste van het land in dit vak, maar toch nummer twee met 74 punten. Gek genoeg ligt dat niet per se aan de stages die studenten in het Bioscience Park kunnen lopen. Want juist over het contact met de arbeidsmarkt zijn ze tamelijk kritisch.

Pabo en verpleegkunde
Gunstige oordelen krijgt ook de grote opleiding toegepaste psychologie. En verder valt op dat de pabo en verpleegkunde in Leiden zich duidelijk verbeterd hebben. Jarenlang kregen deze grote opleidingen een behoorlijk veel kritiek, maar nu scoren ze allebei bovengemiddeld. In de Randstad doet alleen de pabo in Rotterdam het even goed.

Toch zijn er ook opleidingen van de HL die lager blijven scoren. Deels ligt dat aan het vakgebied. Bij Hbo Rechten is er landelijk veel kritiek, en er haken ook veel studenten af. Leiden zit daar met 49 punten nauwelijks lager dan het gemiddelde.

Informatica zwak
Het zwakst scoort de Leidse opleiding informatica, met niet meer dan 43 punten. Een troost is dat de ICT-studenten ook elders vaak kritiek hebben en afhaken of vertraging oplopen. De opleidingen in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem scoren elk maar 37 punten. Den Haag doet het nog slechter.

Wie de ICT in wil, kan beter naar Utrecht (63) of nog wat verder: naar Avans in Brabant (69 en 71). Of nog beter: naar Middelburg, waar de opleiding ICT maar liefst 80 punten scoort. Zo zie je: Leiden kan niet in alles uitblinken. Maar in veel valgebieden is de hogeschool dus toch de ‘best of the west’. Zo lang je Zeeland daarbij niet meetelt, tenminste.

Dit is aflevering 14 van de “Even narekenen”. De research voor deze rubriek wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Onderwijs Even Narekenen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×