(Foto: Lieuwe van Slooten).

Nieuwe eigenaar Ambachts- en Baljuwhuis wil harten van Voorschotenaren terugwinnen

Je kunt het gerust een valse start noemen. Nog voordat Boris Bayer het Ambachts- en Baljuwhuis aan de Voorstraat in Voorschoten goed en wel in bezit heeft, is hij al druk bezig met het bijstellen van het beeld over hem. “Er wordt negatief over mij gesproken en dat doet mij zeer”, zegt de vastgoedmagnaat uit Wassenaar. Hij verwijst daarbij naar een petitie tegen hem als koper, de stemming in de gemeenteraad en de teleurstelling bij de huidige huurder omdat die het pand ook had willen kopen.

Bayer neemt daarom uitgebreid de tijd om de media te woord te staan. In de Voorstraat lijkt het wel op een perspresentatie.  Tussen de buien door poseert Bayer bij het monumentale pand nog even voor de foto. “Maak nou niet twee keer dezelfde foto”, roept hij tegen de verschillende media. “Oja het is wel de bedoeling dat ik er lachend op sta.” In het Wapen van Voorschoten doet hij zijn verhaal tegen Sleutelstad. “Zorg nou dat het een positief stuk wordt”, zegt hij meer dan eens.

Deal
Toen via Sleutelstad bekend werd dat Bayer het Ambachts- en Baljuwhuis zou gaan kopen, was dat voor velen een verrassing. Voor sommige geen leuke verrassing. Ten eerste was er Jos Kriek, de huidige huurder van het pand, die het liever zelf had gekocht. Hij had zelfs al een koopovereenkomst, maar de gemeenteraad blokkeerde die transactie en wilde een open proces. Daar kwam Bayer uit. Die bood 1,4 miljoen, terwijl Kriek er ‘slechts’ 1 miljoen voor over had.

Naast Kriek, was Voorschotenaar Odette Paauwe er niet blij mee. Zij begon een petitie tegen de verkoop aan de ondernemer uit Wassenaar en kreeg meer dan vijfhonderd handtekeningen. Tot slot lieten meerdere politieke partijen weten tegen te zijn.  “Het zou in Voorschotens bezit moeten blijven en daarmee binnen onze gemeenschap”, klonk er vanuit de oppositie. Alleen de coalitiepartijen steunden de deal, maar die hadden wel de meerderheid.

Gratis
Twee weken na het officiële besluit in de gemeenteraad om het pand te verkopen aan Bayer is hij hard bezig met een charmeoffensief. Hij wil de harten van de Voorschotenaren terug winnen. “We gaan er echt iets moois van maken. Een trekpleister voor Voorschoten moet het worden”, zegt hij enthousiast. Behalve Kriek wil hij de andere bieders, de Voorschotense Heerensociëteit en Stichting Twickel, daar niet bij betrekken.

Wat Bayer met de publieke functie, die via een legaat op het pand rust, gaat doen is nog niet helemaal helder. Afgesproken is dat minimaal een dagdeel per week een deel van de trouwruimte gratis beschikbaar moet zijn voor een partij uit Voorschoten. Welk dagdeel dat is en of dat elke week hetzelfde moment zal zijn, staat niet vast. Ook niet welke partijen in aanmerking komen voor de regeling. “Maar,” zegt Bayer, “de publieke functie gaan we sowieso eerbiedigen.”


De nieuwe eigenaar van het Ambachts- en Baljuwhuis Boris Bayer in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten

Huur
Een belangrijke speler voor het toekomstig gebruik van het pand aan de Voorstraat is Jos Kriek. Hij exploiteert er het restaurant Floris V en wilde het Ambachts- en Baljuwhuis in eerste instantie zelf kopen. Nu dat niet gelukt is voelt hij zich behoorlijk gepiepeld door de gemeente Voorschoten. Desondanks zet hij tegenover Bayer zijn beste beentje voor.

Althans, daar leek het op tijdens de eerste ontmoeting van de twee ondernemers. Tussen de interviews door maakte Bayer en Kriek kort kennis met elkaar. “Gefeliciteerd”, zei Kriek voordat ze naar binnen liepen om te praten. Vijf minuten later kwamen ze weer naar buiten. “Het is een fijne gozer”, zegt Bayer na de ontmoeting. “We spreken dezelfde taal en ik snap dat hij geïrriteerd is over hoe het is gelopen.”

Of de twee heren over een paar maanden, als Bayer officieel de nieuwe eigenaar is, nog steeds met elkaar overweg kunnen is de vraag. Zo wil de Wassenaarse ondernemer wel iets aan de huur doen. “Die moet zeker omhoog. Anders is het geen belegging, maar een bijlegging en kost het me teveel geld”, aldus Bayer.

Economie Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×