(Archieffoto: Emile van Aelst).

Leiden stelt 3 Octoberhal beschikbaar voor crisisopvang vluchtelingen

De gemeente Leiden gaat definitief geen noodopvanglocatie voor vluchtelingen realiseren. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Mocht er vanuit het Rijk een verzoek komen voor crisisopvang dan stelt de gemeente de 3 Octoberhal daarvoor voor maximaal een week beschikbaar.

Wel blijft de gemeente volop inzetten op het realiseren van voldoende woningen voor mensen met een status en andere bijzondere doelgroepen in de stad. Daaronder vallen ook starters en studenten.

Door de actualiteiten van de afgelopen weken rondom de opvang van vluchtelingen heeft de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar locaties waar nood- en/of crisisopvang gerealiseerd kunnen worden. Naar aanleiding van de uitkomsten heeft de gemeente besloten geen verdere inventarisatie te doen van alternatieve locaties. Ook niet als het Rijk opnieuw een verzoek doet om noodopvang te bieden. Er blijken op korte termijn geen passende locaties beschikbaar te zijn.

Crisisopvang
Leiden ziet dus geen mogelijkheden om noodopvang te bieden. Het gaat daarbij om locaties die binnen twee tot drie weken gerealiseerd moeten worden en opvang bieden voor drie tot zes maanden tot maximaal één jaar. Bij crisisopvang moet er binnen enkele uren iets geregeld worden voor een periode tussen de 72 uur tot circa één week. De laatste keer dat in Leiden zo’n crisisopvang werd ingericht was in oktober 2015 toen bussen vol Syrische vluchtelingen door het land reden en nergens terecht konden. In samenwerking met het rode Kruis werden toen op stel en sprong 120 vluchtelingen opgevangen in de 3 Octoberhal. Ook in verschillende buurgemeenten (Oegstgeest, Zoeterwoude) werden toen vluchtelingen opgevangen in sporthallen.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×