Praktijkondersteuner GGZ Petra Jongbloed en slaapcoach Astrid van der Zwan over winterdips, slaapgebrek en lichttherapie. (Foto: Gerry van Bakel).

Gezond071: winterblues als de dagen kort, nat en grijs zijn

Als het steeds vroeger donker wordt en de zon aan kracht verliest, krijgen mensen wel eens last van een winterdip. Het gevoel dat je liever de hele dag onder een dekentje op de bank ligt met een bak pepernoten naast je. Wat helpt daartegen? Lekker naar buiten,  je ritme vasthouden en soms een slagroomtruffel nemen.

In Gezond071 van woensdag 10 november vertelden praktijkondersteuner GGZ  Petra Jongbloed en slaapcoach Astrid van der Zwan over het effect van licht en donker op je stemming, het belang van vasthouden aan je ritme en waarom je last kunt krijgen van zo’n seizoensdepressie in de herfst.

In de derde aflevering van Gezond071 praat presentator Gerry van Bakel met praktijkondersteuner GGZ Petra Jongbloed en slaapcoach Astrid van der Zwan over de winterdip als de dagen kort, nat en grijs worden.

Petra Jongbloed legt uit dat die winterdip wordt veroorzaakt door gebrek aan daglicht. “De dagen zijn korter, dus er is minder zonlicht en de zon is ook minder krachtig. Het is belangrijk dat je wel vasthoudt aan je gewone dagritme. En in de ochtend naar buiten gaat en ook wat aan beweging doet. De dag goed beginnen.”

Astrid van der Zwan heeft zelf geen last van een winterdip, misschien wel integendeel. “Ik hou van de donkere dagen. Ik keer meer naar binnen, luister naar mijn eigen gevoel. Mensen zijn vaak bang voor het donker omdat in het donker problemen meer op je af komen en groter lijken te worden. En dat houdt mensen ook wel uit hun slaap. Ik raad mensen aan die donkere kanten meer te omarmen en minder er tegen te vechten.”

Een voor de hand liggende behandeling lijkt lichttherapie, maar daar willen Jongbloed en Van der Zwan een beetje tegen waarschuwen: het is niet iets om op eigen houtje te doen. “Als je lichttherapie verkeerd toepast, kan het juist het effecten hebben die je niet wilt.”

Het geruststellende aan een winterdip is dat hij uiteindelijk vanzelf over gaat. “Maar als je er vaak last van hebt, is dat natuurlijk wel vervelend”, zegt Jongbloed. Van der Zwan heeft niet de ervaring dat slaapproblemen erger zijn in de winter of verband houden met een winterdip. “Maar depressie kan wel slaapproblemen veroorzaken.”

Daarnaast natuurlijk een voeding/eettip van diëtiste Margje Vlasveld van De Meermin, heel verrassend: bak lekker koekjes voor je zelf of maak slagroomtruffels. In de vriezer ermee en jezelf af en toe verwennen. En een beweegtip van lifecoach Jasper Mulder. Zijn magic trick is ‘gewoon naar buiten gaan’. De kou op je wangen is goed voor je immuunsysteem, aldus Mulder.

Uittips
En ook goed tegen de winterdip, wat tips om ergens te gaan kijken, luisteren en ruiken om je nieuwsgierigheid en je zintuigen te prikkelen:
– Amnesty International Leiden-Leiderdorp viert haar vijftigste verjaardag. Deze zomer hebben ze hun mensenrechtenwandeling door Leiden nieuw leven ingeblazen en drie kunstobjecten toegevoegd. Die zijn de komende maand nog te bezichtigen. Bezoek de website www.leiden.amnesty.nl voor meer informatie over deze route.
– de Hortus Botanicus is altijd een goede plek om heen te gaan. Niet helemaal gratis. Maar wel fijn om te vertoeven. Planten, bloemen en bomen kijken en anders wel de vlinders in de warme tropische kas.

Volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 8 december, van 18.00-19.00. Thema van die aflevering is ‘Eenzame kerst’.

Advertentie

Leiden Maatschappij Gezond071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×