PCR of sneltest, er worden nog steeds veel besmettingen gevonden. (Foto: Rob van Dullemen)

Coronavirus rukt verder op, vooral bij niet-gevaccineerden

Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames én sterfgevallen door het coronavirus is in de tweede novemberweek opnieuw flink gestegen. De Leidse regio kende deze week één sterfgeval: een inwoner van Leiderdorp. Daarnaast waren er sterfgevallen in Lisse en Katwijk.

Dat de coronacijfers nog zouden stijgen, werd verwacht. Zondag was het pas acht dagen geleden dat het kabinet met de eerste maatregelen sinds de zomer kwam en de ‘milde lockdown’ ging pas afgelopen zaterdag in. De invloed daarvan zal pas over ruim een week te merken zijn.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Bizar record
Donderdag en vrijdag werden landelijk twee keer ruim 16.000 nieuwe besmettingen geteld, de hoogste aantallen sinds er op corona getest wordt. Daarna zorgde een computerstoring voor vertraging; dat leverde deze maandag een bizar record op van ruim 19.000 positieve uitslagen. Na correctie ligt het gemiddelde de laatste dagen op 15.500 nieuwe gevallen. Dat is opnieuw het dubbele van twee weken geleden. Er zit dus nog geen rem op het aantal besmettingen.

Belangrijker is hoeveel mensen naar het ziekenhuis moesten. Ook dit aantal bleef toenemen, maar die stijging vlakte wel iets af. Zondag lagen er 1863 mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan 377 op de intensive care.

Sterfgevallen Alphen
Eén op de vijf ligt nu dus op de ic; in eerdere golven van de pandemie gold dat al snel voor een derde van de patiënten. Hier speelt een rol dat gevaccineerde ouderen nog wel ziek kunnen worden, maar minder ernstig dan voorheen – een lichtpuntje voor de ic-afdelingen die het al zwaar genoeg hebben.

In één week tijd werden er landelijk 173 sterfgevallen door corona geregistreerd. Dat was het hoogste aantal sinds april, maar ook hier lijkt de stijging af te vlakken.

Een opvallende golf sterfgevallen werd gemeld uit Alphen. Op maandag en dinsdag ging het samen om dertien gevallen – een kwart van het landelijke aantal in die dagen. In twee dagen telde Alphen evenveel coronadoden als in de voorgaande acht maanden. Details zijn niet bekendgemaakt. Er lijkt sprake van vertraagde melding van eerdere sterfgevallen.

Risico’s zonder prik
De coronacijfers in onze regio stijgen de laatste weken iets minder hard dan landelijk. In Leiden is de besmettingsgraad nu 20 procent lager dan landelijk. En in Voorschoten liggen de cijfers na een recente piek ook 12 procent lager dan gemiddeld. Alleen in Oegstgeest waren ze afgelopen week zo’n 20 procent hoger dan gemiddeld. De Leidse regio telde acht ziekenhuisopnames, even veel als de voorgaande week.

Intussen laten nieuwe cijfers van de GGD Hollands Midden nog eens zien dat ongevaccineerden de achilleshiel zijn van de verdediging tegen het coronavirus. Uit RIVM-analyses is al bekend dat mensen zonder prik een veel groter risico lopen om op de ic te belanden. Maar de GGD laat nu nog eens zien dat ongevaccineerden ook vaker besmet raken en zo het vuurtje van de pandemie hoger doen oplaaien.

Van alle mensen boven de 10 jaar die bij de GGD getest werden, kreeg bij de gevaccineerden 16 procent een positieve uitslag. Bij de ongevaccineerden ging het om 31 procent, praktisch het dubbele aantal. Ook bij de 70-plussers, waar het vaccin niet altijd perfect werkt, bleef er een verschil: mensen mét prik testten voor 27 procent positief en mensen zonder prik voor 44 procent.

Zorgpersoneel
Opvallend zijn ook de cijfers over zorgpersoneel in onze GGD-regio. Ruim 15 procent van dit personeel heeft zich niet laten vaccineren. Dat is eenzelfde aandeel als bij de totale bevolking. Deze groep kent relatief veel coronabesmettingen. Van de geteste zorgmedewerkers zonder prik was afgelopen week 30 procent positief. Bij degenen die wél gevaccineerd zijn, lag dat aandeel half zo laag, op 14 procent.

Volgens de statistiek zijn ongevaccineerden die het virus dragen ook in hogere mate besmettelijk. Dat maakt de pleidooien voor het gebruik van de coronapas voor personeel in de zorg wel begrijpelijk. Tegelijk zijn zorginstellingen bang om hierdoor personeel te verliezen. Zo lang dit pleit niet beslecht is, moeten de besmettingen binnen de zorg beperkt worden met mondkapjes, ontsmetting en ‘thuisblijven als je klachten hebt’.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×