Fractievoorzitter Antoine Theeuwen is voor de komende verkiezingen ook weer de lijsttrekker bij de SP Leiden.

Oud-wethouder Roos van Gelderen op 6 bij lijst SP Leiden

Fractievoorzitter Antoine Theeuwen van de SP is vrijdagavond tijdens een digitale ledenvergadering gekozen als lijsttrekker voor de komende verkiezingen. “De vergadering is helaas digitaal, maar de opkomst is goed”, laat voorzitter Han Dirks van de SP-afdeling Leiden weten. “In pre coronatijd zouden we zeggen: volle bak!”

Tweede op de lijst is Thomas van Halm die nu ook al voor de SP in de Leidse gemeenteraad zit. Op 3 een nieuwkomer: Inez Staarink. Niet nieuw in de politiek overigens, want de Leidse is al ruim twaalf jaar in dienst van de Tweede Kamerfractie van de SP waar ze als beleidsmedewerker de portefeuille Sociale Zaken & Werkgelegenheid behartigt. Op plek 4 staat Sander Sauvé. Hij was de afgelopen jaren duoraadslid. Datzelfde geldt voor Ton Rovers op plaats 5.

Op 6 een opvallende naam. Daar staat Roos van Gelderen die van 2010 tot en met mei 2018 wethouder in Leiden was voor de SP. Ze moest aftreden toen bleek dat de 150 tijdelijke woonunits die inmiddels op drie locaties in Leiden staan ruim 12,2 miljoen euro duurder uitvielen en een rapport naar de oorzaken uitwees dat zo’n beetje alles was fout gegaan dat er fout kon gaan. Van Gelderen zat voordat ze wethouder werd ook al in de Leidse raad. Dat was van 2006 tot 2010. De SP heeft nu 3 zetels, maar in de vorige periode waren dat er nog 5. Van Gelderen is dus niet bij voorbaat kansloos, mits de SP een betere verkiezingsuitslag weet te halen dan in 2018. “Socialisten zijn positief gestemd”, zegt Dirks: “Roos in de Raad!”

Op plaats 7 staat ook een lid van de huidige fractie. Stefan Haas is sinds mei van dit jaar ook actief als duoraadslid. Andere namen die een belletje doen rinkelen zijn raadslid Ries van Walraven die gaat stoppen (9), oud-raadslid Han Dirks (11), dochter Eva de Leeuw van Roos van Gelderen (12), oud-raadslid Alexandra van den Berg (14), oud-raadslid Natalie Wanga (17), oud-voorzitter Martine Marijt – Mergler (20), bestuurslid Joran Knol (21) en penningmeester Gregory Byshenk (28). Oud-fractievoorzitter en huidig coördinator van de SP-hulpdienst Paul Day is lijstduwer.

De prioriteiten waarmee de SP de verkiezingen in gaat zijn het tegengaan van tweedeling in de stad. “Op alle fronten”, zegt voorzitter Dirks. “Onder andere door ruimhartig armoedebeleid. Iedereen heeft recht op een volwaardig en menswaardig bestaan. Dus zorg en ondersteuning voor iedereen die dat nodig heeft en voldoende voorzieningen in de wijk. Ook, maar niet alleen, voor ouderen.”

Een tweede speerpunt is investeren in duurzaamheid en groen, klimaat en energietransitie. “En dus niet in prestige projecten!” Ook moet de gemeente veel beter luisteren naar de inwoners. “Een open bestuurscultuur met open participatie met inwoners. En de band met de wijkverenigingen moet snel hersteld worden.”

De volledige kandidatenlijst van de SP Leiden:

1. Antoine Theeuwen
2. Thomas van Halm
3. Inez Staarink
4. Sander Sauvé
5. Ton Rovers
6. Roos van Gelderen
7. Stefan Haas
8. Sam Groennau
9. Ries van Walraven
10. Muhammad Kamran
11. Han Dirks
12. Eva de Leeuw
13. Ruben Verhasselt
14. Alexandra van den Berg
15. Robert den Hartog – de Wilde
16. Aron Elsgeest
17. Natalie Wanga
18. Jeroen van Wijk
19. Robert Steenbergen
20. Martine Marijt – Mergler
21. Joran Knol
22. Rita Goghli
23. Anita Azier
24. Claudia Berman
25. Inti Pelupessi
26. Jacques Bik
27. Annechien Limburg – Okken
28. Gregory Byshenk
29. José de Gouw – van der Hoeven
30. Paul Day

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×