Het is weer net zo druk op de ic als vorig jaar november. (Foto: Rob van Dullemen)

Coronavirus zet maar klein stapje terug

De nieuwe besmettingen zijn licht gedaald, maar de ziekenhuizen bleven net zo vol. En op de intensive care nam het aantal bezette bedden zelfs nog toe. Zo ging het afgelopen week met de vierde coronagolf. De Leidse regio werd minder hard geraakt, maar landelijk ging het niet goed genoeg om versoepelingen te verwachten met de feestdagen.

Dinsdagavond maakt het kabinet de bekend welke regels er de komende weken gelden om de pandemie te beteugelen. De avondlockdown is nu ruim twee weken geleden ingevoerd en de hoop was dat het coronavirus daarmee een flinke klap zou krijgen. Maar zo snel als de besmettingen sinds half oktober zijn opgelopen, zo langzaam gaat het nu omlaag.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Veel sterfgevallen
Vorige week bleek de stijging in besmettingen voor het eerst voorbij. Deze week volgde er landelijk een daling van 16 procent. Maar het had minstens dubbel zo hard moeten gaan om ruimte te bieden voor versoepeling. Want met ruim 300 nieuwe ziekenhuisopnames per dag, nog steeds meer dan 2700 bezette bedden (waarvan nu 650 op de ic) blijft de druk op de zorg enorm hoog.

De sterfgevallen door corona bereikten zelfs een nieuwe piek. Het aantal direct bij het RIVM geregistreerde doden steeg met ruim een kwart, naar 445 doden in één week. In dezelfde week meldde het CBS een oversterfte van zo’n 1250 personen. De afgelopen maanden bleek steeds dat die oversterfte bijna helemaal aan corona toe te schrijven was. Alleen zijn deze mensen niet vooraf getest; corona wordt dan achteraf door de behandelend arts als doodsoorzaak gemeld.

Leidse regio
In Leiden bleef het net als vorige maand relatief rustig. De stad telde 566 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners, duidelijk lager dan het landelijke gemiddelde van 737. Ook in de meeste buurgemeenten was het virus minder actief. Alleen Voorschoten iets meer positieve tests. Daarnaast scoorde Katwijk weer relatief hoog, met 877 nieuwe besmettingen.

Hollands Midden, waar Leiden onder valt, hoorde deze week samen met de provincie Groningen tot de regio’s met het laagste aantal nieuwe besmettingen. En de ziekenhuisopnames daalden in onze GGD-regio al iets harder dan elders. Dat aantal ging van zeventig naar 54, waarmee de druk op de ziekenhuizen in de regio nu iets lager is dan tijdens de coronagolf van april en mei.

Race tegen de klok
Dit weekend bleek al dat het OMT de situatie nog veel te ernstig vindt voor versoepelingen. Intussen werpt de opkomst van de nieuwe omikron-variant van het virus een schaduw over het komende voorjaar. Deze variant is weer veel besmettelijker dan ‘delta’ en hij lijkt ook jonge kinderen vaker echt ziek te maken.

Volgens de laatste berichten uit Zuid-Afrika liggen mensen met deze variant wel minder vaak en korter op de ic. En een ander meevallertje is dat de vaccins de kans op ernstige ziekte nog steeds flink beperken. Dat lijkt ook te gelden voor ouderen die recent de ‘boosterprik’ hebben gekregen.

Nederland is zoals bekend erg laat begonnen met het uitdelen van die derde prik. En het wordt voor ons land dus een race tegen de klok om in elk geval de zestigplussers tijdig die booster te geven, voordat ze tegen de nieuwe virusvariant aanlopen.

Veel boosterprikken
De GGD heeft die boodschap intussen begrepen. Werden er landelijk in de eerste decemberweek maar 81.000 boosterprikken gezet, afgelopen week waren het er al 650.000 en die aantallen worden snel verder opgevoerd. Vandaag konden de jaargangen 1957 tot 1959 al een afspraak maken; zij komen waarschijnlijk begin januari aan de beurt.

De regio Hollands Midden is landelijk één van de koplopers met het zetten van boosterprikken. Dit aantal staat nu al op 40.000, zeker tienduizend meer dan als onze GGD even hard liep als de rest van het land.

Extra prikkers
De creatieve actie met ‘prikken zonder afspraak’ in onze regio duurde slechts enkele dagen. Maar direct daarna zijn zorgmedewerkers in onze regio massaal uitgenodigd om de beschikbare capaciteit goed te benutten. Tegelijk konden alle ouderen die aan de beurt waren, bij de GGD terecht.

Er worden nu in onze regio zo’n 3200 boosterprikken per dag gezet; de komende weken gaat dat verder oplopen naar ruim 4500. Om dat waar te maken zijn extra prikkers nodig. Voor dat werk hebben zich ook tientallen kandidaten gemeld, meestal met een medische opleiding en ervaring; de GGD is druk bezig om deze mensen te selecteren en de kneepjes van deze vaccinatie bij te brengen.

Leiden Maatschappij Regio Voorschoten Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×